28/03/2019: Werk Ohne Autor

Dit Duitse drama uit 2018, geschreven en geregisseerd door Florian Henckel von Donnersmarck, heeft als Engelse titel: ‘Never look away’. Hij was één van de genomineerden voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, maar heeft die niet ‘verdiend’.
Na zijn Hollywood-escapade met The Tourist, komt de regisseur van het indrukwekkende Das Leben der Anderen terug naar Duitsland om een prent te maken die hierbij nauw aansluit, maar niet meer van diezelfde kracht zou getuigen.
De film is gebaseerd op het leven van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter die in 1961 van de DDR naar West-Duitsland vluchtte.
We worden geconfronteerd met drie periodes uit de Duitse geschiedenis.
Wanneer de jonge kunstenaar Kurt Barnert de studente Ellie ontmoet, is hij ervan overtuigd dat hij de liefde van zijn leven gevonden heeft. Om de verstikkende Oost-Duitse mentaliteit en Ellies tirannieke vader Carl te ontvluchten, ontsnappen Kurt en Ellie naar het Westen.
Maar Kurt wordt achtervolgd door de pijnlijke herinneringen uit zijn kindertijd tijdens de Nazi-jaren. Bovendien blijken hij en Carl verbonden door gebeurtenissen uit het verleden. De dubieuze rol die Carl tijdens de Tweede Wereld Oorlog speelde, achtervolgt hem als een schaduw.
Kurt begint schilderijen te maken over zijn eigen lot en de trauma's van een hele generatie. Wanneer Kurt zichzelf en de ware kunst ontdekt, heeft dit ook zware implicaties voor Carl.
Liefde, haat, familie, macht, kunst, geschiedenis en politiek: alles komt samen in 'Werk ohne Autor'.

Lier

Contactpersoon: 
Ivan Van Netelbosch
Adres: 
Bist, 7
Telefoon/e-mail: 
0475/294279
E-mail: 
ivan.vannetelbosch@skynet.be
Profiel: 
Ieder filmseizoen start midden september en eindigt rond de Paasperiode. De vertoningen vinden plaats om de veertien dagen, op donderdagavond om 20.00 uur, in cinema Variétés, gelegen in de Antwerpsestraat te Lier, op wandelafstand van de Grote Markt. Iedere film wordt deskundig ingeleid, aangevuld met een bondig informatieblad over de film. Meer info op https://kalliopee.wordpress.com

Toegangsprijzen

Niet-leden: 
€8.00
Leden: 
€7.00
Info:: 
Het lidgeld bedraagt 7 euro voor het eerste gezinslid en 3 euro vanaf het tweede. Deze lidkaart geeft korting op het inkomticket en ieder lid krijgt om de twee maanden een nieuwsbrief (digitaal of via de post, naar wens) met de programmainformatie.
onomatopee