04/04/2019: Grâce a Dieu

Alexandre leidt een rustig leven met zijn gezin, tot hij – eerder toevallig – ontdekt dat de priester die hem in zijn jeugdjaren heeft misbruikt nog steeds met kinderen werkt. Samen met twee andere slachtoffers start hij een actiegroep op. Als blijkt dat het misbruik tot in de hoogste kringen binnen de Kerk is verzwegen, zijn de betrokkenen met stomheid geslagen. De gevolgen van het onthulde schandaal zal hun leven voorgoed veranderen.
De priester die in de film geportretteerd wordt, Bernard Preyat, heeft geprobeerd de release van de film tegen te houden, zonder succes evenwel. Zijn motivering luidde dat hij nog niet beschuldigd was en er nog steeds een vermoeden van onschuld bestond bij het lanceren van de film in februari laatstleden.
De aartsbisschop van Lyon en ‘baas’ van Bernard Peyrat, Philippe Barbarin, werd op 7 maart veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar omdat hij te weinig had gedaan met de beschuldigingen van seksueel misbruik in zijn bisdom. Hij diende meteen zijn ontslag in als aartsbisschop bij de paus, maar die weigerde zolang er geen uitspraak is in hoger beroep. Barbarin trok zich wel terug uit zijn functie; de beslissing van de paus stelde de slachtoffers van seksueel misbruik door priesters vanzelfsprekend teleur. Cynisch genoeg leverde dit actualiteitsgegeven de film in Frankrijk haast meer publiciteit op dan de promotie-campagne, waaraan een prijskaartje van een miljoen euro hing.
Grâce à Dieu balanceert op het randje tussen een documentaire en fictie: voor 95% baseert François Ozon zich op de feiten, maar wat rest biedt hem de mogelijkheid om de spanning wat te breken en om het verhaal – zowel wat het senario als de regie betreft - niet té dramatisch te maken. De film leverde François Ozon de Prijs van de Jury op tijdens het filmfestival van Berlijn.

Lier

Contactpersoon: 
Ivan Van Netelbosch
Adres: 
Bist, 7
Telefoon/e-mail: 
0475/294279
E-mail: 
ivan.vannetelbosch@skynet.be
Profiel: 
Ieder filmseizoen start midden september en eindigt rond de Paasperiode. De vertoningen vinden plaats om de veertien dagen, op donderdagavond om 20.00 uur, in cinema Variétés, gelegen in de Antwerpsestraat te Lier, op wandelafstand van de Grote Markt. Iedere film wordt deskundig ingeleid, aangevuld met een bondig informatieblad over de film. Meer info op https://kalliopee.wordpress.com

Toegangsprijzen

Niet-leden: 
€8.00
Leden: 
€7.00
Info:: 
Het lidgeld bedraagt 7 euro voor het eerste gezinslid en 3 euro vanaf het tweede. Deze lidkaart geeft korting op het inkomticket en ieder lid krijgt om de twee maanden een nieuwsbrief (digitaal of via de post, naar wens) met de programmainformatie.
onomatopee