“Iedereen is een beslisser” op achtste Millenium Film Festival

Al acht jaar op rij worden tijdens het Millenium Film Festival in Brussel zowel nationale en internationale documentaires getoond. ‘Beslissen’ is dit jaar het centrale thema.

“De boodschap die we met deze achtste editie willen meegeven, is dat iedereen beslist”, legde voorzitter Lubomir Gueorguiev uit. “Op een bepaald moment in het leven komt iedereen voor beslissingen te staan. Dat is het grote verschil tussen mensen en dieren of robots; mensen hebben de macht om zelf te beslissen.”

Adjunct-directeur van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties in Brussel, Pierre Harzé, vertelde waarom het MFF wordt georganiseerd. “Om drie redenen. Een documentaire heeft iets magisch, het probeert de complexiteit van de wereld uit te leggen en legt nuances. Ten tweede willen we met het festival mensen de kans geven om kennis te maken met documentairemakers zelf. En in onze samenleving hebben we nood aan militanten, activisten. Die helpen ons de belangrijke dingen in de maatschappij te filteren.”

De openingsfilm van het festival Life is LIFE IS SACRED van de Deen Andreas Dalsgaard. De andere documentaires werden zorgvuldig geselecteerd. “Uit de 800 inzendingen, hebben we er 70 documentaires uitgekozen”, vertelt Zlatina Rousseva, artistiek directrice van het festival. “Dat zijn er minder dan vorig jaar, maar toen was er een overaanbod. Het publiek vond het jammer dat ze niet alle documentaires konden zien. Daarom hebben we het aanbod nu beperkt.”

Tijdens het festival vinden er nogal wat competities plaats. “Tijdens de ‘Compétition Internationale’ wordt de beste internationale documentaire verkozen. Er wordt gekeken naar sterke beelden en sterke personages, zoals in de documentaire LAMPEDUSA IN WINTER, waarin de bewoners van een klein eiland te maken krijgen met Afrikaanse vluchtelingen. Een jury van documentairemakers en een publieksjury beslissen welke film de winnaar is”, legt Rousseva uit. Voorts is er nog de competitie ‘Travailleurs du Monde’, waarin het thema ‘werk’ centraal staat, ‘Vision Jeune’, waarbij documentaires van jonge makers worden beoordeeld door jongeren, en de ‘Millenium Web-Doc Meetings’, waarbij de beste online documentaire wordt verkozen.

De documentaires die nog naar voren werden geschoven waren ABOVE AND BELOW van Nicolas Steiner, GHOSTLAND van Simon Stadler en Catenia Lermer, LAMPEDUSA IN WINTER van Jakob Brossman, ALISA IN WARLAND van Alisa Kovalenko en Liubov Durakova, NO LAND’S SONG van Ayat Najafi, A SYRIAN LOVE STORY van Sean McAllister en A LEAK IN PARADISE van David Leloup. Die laatste vertelt het verhaal van Rudof Elmer, een ex-bankier die bankgegevens van honderden klanten van een Zwitserse bank had verspreid op WikiLeaks. Elmer krijgt daarna te maken met bedreigingen en achtervolgingen. Leloup geeft ons hiermee een unieke kijk op de wereld van belastingfraude.

Van 18 tot 27 maart kan je in Brussel terecht voor het MFF, in Cinema Galeries en Cinema Aventure. De officiële opening vindt plaats in Bozar.

Voor meer informatie en de volledige programmatie kan u terecht op www.festivalmillenium.org

Door Savannah Geluykens

Geschreven door