19 november: start Internationaal Filmfestival van Brussel

Precies een maand geleden schreven we een artikel met enkele highlights van het prille Internationaal Filmfestival van Brussel. Nu zaterdag gaat het festival van start.

Precies een maand geleden belichtten we enkele highlights van het prille Internationale Filmfestival van Brussel. Nu zaterdag gaat het festival van start.

Omdat Japan het gastland is van deze tweede editie, staan er unieke vertoningen van lange speelfilms (bijvoorbeeld A LIVING PROMISE van Kan Ishibashi) en kortfilms (bijvoorbeeld WASABI van Bunji Satoyama) uit dat land op het programma. In BOZAR wordt een typisch Japanse kinderfilm gedraaid: YO-KAI WATCH. Ook de openingsfilm is Japans: LE SÉCRET DE LA CHAMBRE NOIRE van Kiyoshi Kurosawa (19 november, UGC De Brouckère), die na de vertoning op het festival nog in de zalen te zien is, in tegenstelling tot de meeste andere films. Veel films op het programma, zoals LE SECRET DE LA CHAMBRE NOIRE, KING OF THE BELGIANS en LES LIBERTERRES, zijn eerder al op het Film Fest Gent of Docville Leuven vertoond. Geen bijzonder vernieuwend festival dus, maar wel handig voor wie iets wil inhalen. 

Special guest op het festival is de Brusselse regisseur en schrijver Marc Didden, aan wie een hommage wordt gebracht op woensdag 23 november tijdens de 'soirée belge' in BOZAR. Het festival wil hem bedanken voor al die jaren waarin hij "zijn liefde voor België en haar hoofdstad heeft uitgeschreeuwd in zijn ongelofelijk verscheiden oeuvre, dat nog lang generaties van cineasten uit binnen- en buitenland zal inspireren". (Vreemd dat zijn films niet terug te vinden zijn in het festivalprogramma.) Na de hommage aan en een interview met Marc Didden wordt de Belgische film KING OF THE BELGIANS voorgesteld. Mik Torfs (recensent voor Filmmagie) over de film: "KING OF THE BELGIANS kiest ondubbelzinnig voor de sympathie en de warmte. Op het filmfestival van Venetië raakte men er niet over uitgepraat en een beter tegengif tegen de deprimerende berichten uit de Wetstraat kan je je inderdaad moeilijk voorstellen. Toch valt moeilijk te negeren dat Brosens scherpere cinema maakt wanneer hij de donkere registers bespeelt." Zeker aan te raden. De vertoning wordt gevolgd door een vragenronde en een receptie. Er staat verder een eerbetoon aan Claude Lelouch op het programma. Zijn bekendste werk is natuurlijk Les misérables, zijn recentste Un + Une. Ook van hem wordt er eigenaardig genoeg geen film vertoond op het festival. 

Zoals KING OF THE BELGIANS speelt het Nederlandse LAYLA M. van Mijke de Jong zich niet louter af in de Lage Landen, wat de keuze voor beide films motiveert: het FIFB zet graag zijn internationale kant in de verf. Waar Peter Brosens naar Turkije reist om zijn satire te filmen, trekt Mijke De Jong naar Syrië. Vanzelfsprekend is de opzet hier minder komisch. De film gaat over een Nederlands meisje dat de kaart van de radicalisering trekt. Amina Hatim, schrijfster voor Filmmagie: "LAYLA M., de negende speelfilm van Mijke De Jong (Bluebird, Stop Acting Now) is een verademing in de voornamelijk door blanken beheerste Nederlandse film. Centraal staat de islamitische cultuur, die De Jong wist vast te leggen in een sociaal-realistische filmstijl. Ze toont aan dat de moslimcultuur verzoend kan worden met de Nederlandse maatschappij, maar evengoed confrontaties kan genereren." Je kan de film bekijken op zondag 20 november, 19u30, bij BOZAR. 

Nog vóór het eigenlijke begin van het festival, op zaterdagnamiddag, vinden er bij GALERIES twee vertoningen plaats van thematisch verwante documentaires. LES LIBERTERRES (bekijk hier de trailer), over vier bevriende boeren die een alternatieve manier van landbouwen uitoefenen: dicht bij de natuur, dicht bij de klant, met zo kort mogelijke ketens. Dat is volgens hen de toekomst van de landbouw, die het steeds moeilijker krijgt. Ook in SUBLAND / ODEZENNE, een muziekdocumentaire van Noël Magis (19 november, 14u, GALERIES) staat een groep mensen centraal die hun beroep op een volledig eigenzinnige manier invullen. Hier gaat het om de leden van de muziekgroep Odezenne.

Het festival vindt plaats op verschillende locaties: bij Bozar (voor het programma klik hier), Cinema Aventure, GALERIES en UGC De Brouckère.

Info en tickets: www.FIFB.be

Highlights
Foto: Still uit Le secret de la chambre noire, de openingsfilm van het FIFP. Bron: filmfestival.be

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS
 
onomatopee