1917 verovert de BAFTA’s, The Irishman stelt teleur

De British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) bedolf 1917 met maar liefst zeven prijzen, waarmee de film zeven van de negen nominaties verzilvert. PARASITE en favoriet JOKER nemen respectievelijk twee en drie prijzen mee naar huis. THE IRISHMAN van Martin Scorsese stelt teleur en moest de zaal zonder beeldje verlaten.

Dat 1917 heer en meester van de avond werd, kwam niet onverwachts. Van muziek tot acteerprestaties tot theatrale effecten, lijkt de cruciale missie van twee jonge soldaten tot de perfectie te zijn uitgewerkt. Filmmagie loofde eerder al de technische hoogstandjes van de film en die werden ook door de Britten beloond met onder andere Beste Film, Beste Britse Film en Beste Regisseur (Sam Mendes). Ook Roger Deakins (Sicario en Skyfall) kon zijn vijfde BAFTA binnenhalen voor Beste Cinematografie. Met meer dan 35 jaar ervaring in het vak behoort hij ondertussen tot de wereldtop.

Parasite maakt indruk

De favoriete film uit 2019 van de Unie van de Belgische Filmpers PARASITE werd op de BAFTA’s bekroond met als Beste Scenario en Beste Film in een Buitenlandse Taal. In mei won de film van Bong Joon-ho ook al de hoofdprijs in Cannes. Ondanks de vele prijzen blijft regisseur Bong nederig: “Ik had nooit verwacht dat ik hier in de Royal Albert Hall zou staan.” Bong Joo-ho’s zevende langspeelfilm gaat over een arm Zuid-Koreaans gezin dat stap voor stap infiltreert in de villa van de rijke familie Park. Het is meteen ook de eerste Koreaanse film die genomineerd is voor de Oscar voor Beste Film. Herlees hier de recensie en duik in Filmmagie 697 voor een carrièreportret over Bong Joon-ho.

Een voorspelling over de Oscars

Al Pacino en Robert De Niro die speciaal voor de gelegenheid naar Londen waren overgevlogen, keerden teleurgesteld terug naar de luchthaven want THE IRISHMAN kon ondanks de tien nominaties geen enkele prijs pakken. De gangsterfilm van Netflix is de duurste uit de carrière van Scorsese. THE IRISHMAN is de grote hoop van de streamingdienst op een Oscar, maar het zal nu vol spanning moeten afwachten of er überhaupt wel een van de tien nominaties verzilverd kan worden.

Netflix maakt zich terecht zorgen over de Oscars aangezien de BAFTA’s meestal een goede voorspelling zijn van de Amerikaanse tegenhanger. Zo won vorig jaar BlacKkKlansman zowel vier BAFTA’s als vier Oscars, ging Bohemian Rhapsody aan de haal met zes BAFTA’s en zeven Oscars, en Roma met vier BAFTA’s en drie Oscars, en werd Spider-Man: Into the Spider-Verse op beide prijsuitreikingen bekroond als Beste Animatiefilm. Toch schittert er nog een sprankeltje hoop voor THE IRISHMAN aangezien Amerikanen graag films van eigen bodem belonen. Zo won het Amerikaanse Green Book in 2019 één BAFTA maar wel vijf Oscars.

De blanken domineren

Met elf nominaties was JOKER de topfavoriet, maar de film gebaseerd op de duistere stripfiguur van DC heeft er uiteindelijk maar drie prijzen aan overgehouden. Joaquin Phoenix won voor zijn meesterlijke vertolking van de psychopathische clown uiteindelijk de BAFTA voor Beste Acteur, maar ontving de prijs met een dubbel gevoel. “Ik denk dat we een duidelijke boodschap sturen naar gekleurde mensen dat ze hier niet welkom zijn”, speechte de steracteur.

Phoenix verwijt de filmindustrie zijn systematisch racistische keuzes, wat blijkt uit de overheersende blanke BAFTA-nominaties. “Het is aan diegenen die de onderdrukking hebben gecreëerd en ervan hebben geprofiteerd om deze te ontmantelen”, vervolgde hij.

Ook de president van de BAFTA’s, prins William, maakt zich zorgen over het gebrek aan diversiteit. “In 2020 en niet voor de eerste keer in de laatste jaren, debatteren we opnieuw over de nood aan diversiteit in de sector en in de prijsuitreikingen”, zei de prins toen hij de laatste prijs van de avond aankondigde.PP

Bij de Oscars, die deze zondag zullen doorgaan, heerst hetzelfde probleem. De Amerikaanse prijsuitreiking wordt beschuldigd van dezelfde nalatigheid in diversiteit. #OscarsSoWhite en #OscarsSoMale zijn trending topics. Lees voor #OscarsSoMale meer in Filmmagie 702.

Beeld: 1917

Geschreven door PIETER DESAEVER
 
onomatopee