20 jaar Afrika Film Festival honoreert stichter met nieuwe prijs

Normaliter zou een dergelijke titel garant moeten staan voor een uitbundige feesteditie, doch vorig jaar op vrijdag 1 augustus overleed zeer onverwacht Guido Huysmans, de artistieke directeur en stichter-bezieler van het Afrika Film Festival in Leuven (AFF). Dé vraag die velen zich meteen stelden was hoe het nu met het festival verder moest. Dat de 20ste editie op vrijdag 20 maart toch van start gaat mag al een klein wonder heten – maar is elke film uit Afrika dat ook niet ? – en op het eerste gezicht lijkt het vleugellam gemaakte filmfestival weinig averij te hebben opgelopen.

Er is een keuze aan bekende en minder bekende films te zien waaronder TIMBUKTU van Malinees Abderrahmane Sissako (onder meer gelauwerd in Cannes met de Prijs van de Oecumenische Jury, schaamteloos over het hoofd gezien bij de Oscars, doch terecht bekroond door de Césars én bezig aan een wereldwijd succesverhaal), BANDE DE FILLES (foto) van Céline Sciamma, dat verleden jaar in Cannes al voor de nodige opschudding zorgde, EXAMEN D'ETAT van Dieudo Hamadi uit de Democratische Republiek Congo, een aanklacht tegen het onderwijssysteem in zijn land handig verpakt als documentaire, N – THE MADNESS OF REASON, een beeldschoon poëtisch essay waarvoor Peter Krüger naar Ivoorkust reisde of WASTELAND een quasi surreële thriller door maker Pieter Van Hees in de Brusselse wijk Matonge gesitueerd. Deze films zijn hier wel vaker ergens te zien. Toch is het AFF veel meer dan dat.

In museum M zijn er elk weekend tussen 21 maart en 4 april van 11 tot 17 uur thematische programma's te met volslagen onbekend werk. Die uitwerking in de diepte is vrij uniek en zo meteen is er geen festival te bedenken dat iets dergelijks in de aanbieding heeft. Vermoedelijk om dat lovende initiatief wat meer in de belangstelling te brengen wordt op zaterdag 21 maart de Guido Huysmans Young African Filmmakers Award (YAFMA) uitgereikt. Ook een beetje een hommage aan de onlangs overleden pionier.

Tevens schenkt men de nodige aandacht aan films uit Rwanda-Burundi (22 maart) en Congo (4 april), animatie (28 maart) waar die andere bezielende kracht van het AFF, Guido Convents al een boek over schreef. De films van Monique Mbeka Phoba, een Congolese die momenteel in Benin woont, wordt toegelicht op 29 maart; de filmmaakster zal trouwens zelf aanwezig zijn om haar werk toe te lichten. Altijd boeiend. Opvallend trouwens hoe het AFF er elk jaar in blijft slagen om een groot aantal gasten uit te nodigen, terwijl ze slechts op een habbekrats subsidie kunnen rekenen. Bevlogenheid zal daar ongetwijfeld veel mee te maken hebben en ook de overtuiging van de gasten dat in Leuven iets degelijks en oprecht gebeurt, dat het ook hun (!) festival is.

Afgezien van de films organiseert het AFF conferenties waarvan Africa and Photography op 20 maart in het ABVV gebouw in de Maria Theresiastraat 113 het belangrijkste lijkt. Thomas Allen Harris met Tanzaniaanse roots en een diploma van Harvard op zak zal er samen met de Congolese Bambi Ceuppens en de Ghanese Yaba Badou onder meer, tussen 14 en 17 uur met het publiek van gedachten wisselen over fotografie in Afrika.
Eb in de universiteitsbibliotheek aan het Mgr. Raadhuisplein kan men van 27 maart tot 19 april gratis de tentoonstelling over Animatiefilm in Centraal-Afrika gaan bekijken, die door curator en pionier van de Afrikaanse animatiefilm Jean-Michel Kibushi werd samengesteld.

Het AFF decentraliseert naar niet minder dan 15 locaties waarvan de Cinematek in Brussel er slechts één is. Daar wordt een bloemlezing van Afrikaanse filmklassiekers vertoond, van BAB EL HADID van de Egyptische maestro Youssef Chahine uit 1958 tot de meesterlijke parabel TEZA van Ethiopiër Haile Gerima uit 2008. Zo hoort het en iedereen kan daar zijn voordeel mee doen. Zorg dat je erbij bent. Voor meer info zie www.afrikafilmfestival.be

Geschreven door ZENO CORNELIS
 
onomatopee