25 jaar Jeugdfilmfestival

Er was taart voor iedereen die naar het verjaardagsfeest van het Jeugdfilmfestival was gekomen zondag 3 februari. Het Paleis in Antwerpen zat tot de nok toe vol met ouders en (soms) verklede, met kussens zeulende kinderen. De ontvangst was helemaal in de stijl van de film Koning van Katoren (foto), die de hoofdmoot van het verjaardagsfeestje zou uitmaken: twee lakeien met pruik en rood livrei maakten een diepe buiging voor de binnenkomers terwijl er een opgewekt Bach concert uit de luidsprekers galmde – en geen kind dat we daarover hebben horen klagen. Het hoeft dus heus niet altijd K3 te zijn.

Voor het podium lagen meer kussens. Warre Borgmans verwelkomde het publiek, en deed dat perfect op maat van de kinderen, terwijl het ook nog leuk bleef voor de ouderen (of, zoals hij het zelf uitdrukte met een variant op Kooten en De Bie, zowel voor de “jongere jongeren” als de “oudere jongeren” in de zaal). Veel kinderen hadden overigens Terlouws boek gelezen en wisten perfect dat de kussens voor Stach bedoeld waren in een van zijn proeven uit Koning van Katoren, zoals bleek toen Borgmans daarnaar vroeg.

Festivalvoorzitter Felix Vanginderhuysen (Jekino) werd even naar voren geroepen. Zijn liefde voor film bleek ontstaan in zijn studententijd, toen hij liever met zijn broer meeging naar de filmlessen in het Rits dan naar de colleges op de universiteit waar hij ingeschreven was. Hij kreeg een matchboxversie van een Alfa Romeo aangeboden (“de cabrio heb ik nog niet”), en een “Jeff”, een poppetje speciaal ontworpen voor het festival.

Koning van Katoren leek wel in de smaak te vallen, want er werd hevig meegeleefd om ons heen. Tot de luidruchtige vreugde van veel kinderen werden na afloop ook nog eens hoofdrolspeler Mingus Dagelet en schrijver Jan Terlouw op het podium geroepen. Terlouw zei heel tevreden te zijn met de bewerking van zijn boek. Dagelet sprak zijn bewondering uit over de stuntmannen; hij had zoveel mogelijk stunts zelf gedaan, maar mocht niet alles doen, wat hij wel jammer vond. Terlouw zei heel tevreden te zijn met de filmversie van zijn boek. De veranderingen vond hij aanvaardbaar. Ondanks zijn gevarieerde carrière (wetenschapper, politicus, schrijver) voelt hij zich toch op de eerste plaats wetenschapper, omdat daar het begin van zijn werkende leven lag. Met schrijven was hij begonnen door zijn kinderen, vertelde hij. Hij verzon verhaaltjes voor het slapen gaan, die hij spontaan vertelde, en die meegroeiden met de leeftijd. Daar is het boek Koning van Katoren dan eigenlijk uit ontstaan. De naam “Katoren” kwam gewoon in Terlouw op, en betekent verder niets, ook al hebben talloze lezers en critici daar al heel wat achter gezocht, iets wat Terlouw nogal grappig vond.

Terlouw signeerde later nog boeken en dvd’s, en ook Mingus Dagelet kon op de receptie nog “aangeraakt worden”, zoals Borgmans opgewekt aankondigde.

Nog heel wat jeugdfilms zijn te zien op het Jeugdfilmfestival in Antwerpen en Brugge in de krokusvakantie (van 9 tot 17 februari). Meer informatie op http://www.jeugdfilmfestival.be/ en later op deze site.

Geschreven door EVELIEN VAN VESSEM
 
onomatopee