29 en 30 mei: Palestijns talent neemt BOZAR over

Op 29 en 30 mei zal in BOZAR CINEMA de Palestijnse film centraal staan. Een nieuwe generatie filmmakers laat met 4 films haar stem horen bij het Belgische publiek.

Gastvrouw van dienst is Annemarie Jacir, geen onbekende in de filmwereld. De Palestijnse regisseuse werd door het magazine Filmmaker opgenomen in zijn lijst van ‘25 nieuwe gezichten van de onafhankelijke film’. Als hoofdcuratrice van het project Dreams of a Nation, een boek gevuld met essays en interviews over de politieke lading van vele Palestijnse films, streeft ze ernaar om de Palestijnse film promoten.

De selectie opent op 29 mei met het persoonlijke A TRIP ALONG EXODUS van filmmaker Hind Shoufani. De film is een documentaire over haar vader, dokter Elias Shoufani (1932-2013), een voormalige leider van de Palestijnse Bevrijdingsbeweging (PLO). Elias Shoufani ging als kind naar een Hebreeuwse school en kende veel over de Zionisten en hun beweegredenen, maar toen hij in Amerika ging studeren, koos hij voor Islamietische studies. Hij was een intellectueel die 20 jaar strijd voerde tegen Arafats Fatah-partij.

De filmdag sluit af met THE WANTED 18 van Amer Shomali. In de animatiefilm koopt een Palestijns dorpje 18 koeien om zelf melkproducten te maken en niet meer afhankelijk te zijn van de Israëlische productie. De bewoners van het dorp moeten de koeien verstoppen want de Israëlische politiediensten zien de kleine melkboerderij als een gevaar voor de nationale veiligheid.

De tweede dag begint met de docu ROUGH STAGE van Toomas Järvet, dat het vertelt verhaal van Maher, een voormalig politiek gevangene met een passie voor dansen. Maher wil de allereerste dansvoorstelling geven in het cultureel centrum van Ramallah. Hij repeteert met vier andere dansers en terwijl probeert hij ook zijn gezin te overtuigen om hen te steunen. De dans gaat over de vrijheid, wat een gewaagd onderwerp is voor een voormalig politiek gevangene.

Het Palestijnse weekend wordt afgesloten met VILLA TOUMA , de eerste verhalende langspeelfilm van Suha Arraf. Het verhaal gaat over drie zussen in Ramallah, waar de tijd is blijven stilstaan. Ze leven als aristocratische christenen, ook al zijn ze straatarm. Als de 18-jarige dochter van hun overleden broer voor de deur staat en bij hen komt inwonen, willen ze haar uithuwelijken aan een man van rijke komaf.

De films zijn stuk voor stuk echte pareltjes en dat is ook de internationale filmcritici niet ontgaan. Zo won bijvoorbeeld A TRIP ALONG EXODUS dit jaar de Audience Award op het Filmfestival van Caïro, in Egypte. The Wanted 18 is ook een prijswinnend succes. Het werd verkozen tot Beste Documentaire op het Filmfestival van Abu Dhabi en op het Carthage Filmfestival in Tunesië, beiden in 2014. 

Info en tickets: www.bozar.be/nl/activities/112662-palestina-with-love

Geschreven door GITTE BES
 
onomatopee