2de Internationale Filmfestival van Brussel maakt programma bekend

Het Internationale Filmfestival van Brussel (FIFB, 19-25 november) onderscheidt zich vooral van het bekendere en oudere Brussels Film Festival door ook films van buiten Europa aan te bieden. Japan is het ereland van deze editie, vanwege 150 jaar diplomatieke relaties met België en omdat volgens het festival Japanse films in Brussel veel te weinig aan bod komen.

Er is evenwel maar één van de twaalf fictiefilms in competitie Japans: A LIVING PROMISE van Kan Ishibash (Frans en Engels ondertiteld), over een zakenman die zichzelf tegenkomt wanneer een oude vriend komt te overlijden. Andere Japanse films zijn de openingsfilm LE SÉCRET DE LA CHAMBRE NOIRE van Kiyoishi Kurosawa (19 november, UGC De Brouckère), een Belgisch-Franse coproductie over de groezelige relatie tussen een vader/fotograaf en zijn dochter/model, en de kortfilms WASABI (Bunji Sotoyama) en KAMISORI (Hiroyuki Shintani).

Het festival, dat pas aan zijn tweede editie toe is, biedt een sterk gevarieerd internationaal pakket in competitie, met films uit onder meer Australië (HOUNDS OF LOVE van Ben Young), Servië (TRAIN DRIVER'S DIARY van Miloš Radović), Zuid-Afrika (TESS van Meg Rickards) en Kroatië (GORAN van Nevio Marasović). Deze films worden tussen 20 en 24 november vertoond in Cinema Galeries in de Koninginnegalerij in hartje Brussel. De geselecteerde films voor de Beste Kortfilm worden eveneens in Galeries vertoond, op maandag 21 november om 14u30.

Er werden zeven documentaires geselecteerd die kans maken op de prijs voor Beste Documentaire en/of Beste Regisseur. De uiteenlopende documentaires kaarten telkens een relevante problematiek aan, zoals een jonge Frans-Marokkaanse die op zoek gaat naar de betekenis van haar Marokkaanse afkomst (IL ÉTAIT UNE FOIS EN FRANCE, Nasséra Issaad), de rehabilitatie van kindsoldaten in Congo (CONGO PARADISO, Benjamin Géminel en Tristan Thil), de Afrikaanse slavernij in het Spanje en Portugal van de eerste helft van de 19e eeuw (GURUMBÉ, Miguel Angel Rosales), en Zuid-Amerikaanse moeders die – zonder kinderen – naar Europa emigreren (EN TRÁNSITO, Oskar Tejedor). Op 20 november wordt in Cinéma Aventure, waar alle documentaires te zien zijn, ELLE S'APPELLE ALICE GUY van Emmanuelle Gaume vertoond, over de eerste vrouwelijke filmmaakster ter wereld.

Het vierde competitieluik is Ciné Jeunes, met een meerderheid aan kortfilms van laatstejaars van filmscholen, waarvoor een aparte jongerenjury werd samengesteld. De vertoningen van deze films vinden plaats op woensdag 23 november vanaf 10 uur in Cinéma Aventure. Zeker de moeite: NO-GO ZONE van Collectief Atelier en UNE FÔRET OBSCURE van Niels Faes (School of Arts Gent).

Alle films worden in twee talen ondertiteld, maar niet altijd in het Nederlands. De Nederlandse site staat ook niet op punt. Wel bijzonder sterk is dat het festival volledig toegankelijk is voor auditief gehandicapten. Meer info over het programma en de andere evenementen die dit festival organiseert op www.fifb.be.

Foto: Still uit No-Go Zone van Collectief Atelier. Bron: zorobabel.be.

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS
 
onomatopee