30 jaar BIFFF: een feesteditie

Het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF) viert dit jaar zijn dertigste verjaardag, en dat mag niet onopgemerkt voorbij gaan. Woordvoerder Chris Orgelt legt uit: “We nemen tal van initiatieven naar aanleiding van de feesteditie. Het CollectieFFF, een bende jonge cineasten die is opgegroeid met het BIFFF, heeft een tiental korte films gedraaid als eerbetoon aan hun favoriete festival, en die zullen voor de films worden vertoond. Daarnaast zijn er een aantal master classes met gastsprekers over ‘aspecten van de fantastiek’. De meest bekende is waarschijnlijk Lloyd Kaufman (van wie bijna alle films op het BIFFF zijn vertoond), de legendarische stichter van Troma Entertainment en voorzitter van de Independent Film & Television Alliance. Voorts is er een tentoonstelling met enkele van de meest opmerkelijke affiches uit 30 jaar BIFFF, die eveneens te koop zullen zijn, samen met andere memorabilia, tijdens een veiling.”

Op de openingsavond, op donderdag 5 april, worden alle registers opengetrokken. “Het wordt een superdelux openingsgala met Brits actrice en horroricoon Barbara Steele die het festival officieel zal openen, een speciale verjaardagsgroet van John Carpenter en de aanwezigheid van Terry Gilliam met zijn kortfilm THE WHOLLY FAMILY,” aldus Chris Orgelt.

Gevraagd naar de meest opzienbarende films voor deze editie tipt Orgelt: “Er wordt veel verwacht van de openings- en sluitingsfilm, THE RAVEN (foto) en CABIN IN THE WOODS, net zoals het science-fiction spektakel LOCKOUT, en voorts de nieuwe zwarte komedie van Alex De La Iglesia, AS LUCK WOULD HAVE IT,Lucky McKee’s THE WOMAN, uiteraard William Friedkin’s KILLER JOE (de cineast zal aanwezig zijn op het festival), de zeer oneerbiedige animatiefilm RONAL THE BARBARIAN en ga zo maar door.” In een zevental competities wordt er nog om prijzen gestreden.

Hoe krijgt het BIFFF toch al die grote namen naar het festival? Chris Orgelt: “Door al 30 jaar te bestaan. Peter ‘LORD OF THE RINGS’ Jackson liep 20 jaar geleden rond op het vampierenbal in sandalen en korte broek. David Cronenberg, Takashi Miike, Alex De La Iglesia, Christopher Nolan en vele anderen kwamen ooit als jonge broekjes naar het BIFFF en werden samen met ons ‘oud’. Daarnaast hebben wij een zeer persoonlijk ‘begeleidingssysteem’ voor onze gasten en is de sfeer op het BIFFF zeer ontspannen en gemoedelijk. Word of mouth does the rest. En eindeloos aandringen, uiteraard!”

Plaats van het gebeuren is Tour & Taxis in Brussel. “Dat is een in vier dagen opgebouwde filmzaal van 1200 plaatsen, 13 dagen lang de grootste bioscoop van België,” vertelt Chris Orgelt.

BIFFF is meer dan alleen een filmfestival: het is een evenement. De meest uiteenlopende randactiviteiten zullen in de festivalweken plaatsvinden in Brussel. Zo is er de Zombifff Day & Night, een zombieparade waarbij de deelnemers naar het centrum van Brussel strompelen, uitgedost als zombies. Voor meer info over deze en andere randactiviteiten en voor de volledige programmatie, kan u best surfen naar www.bifff.net. De dertigste editie vindt plaats van 5 tot en met 17 april.

Geschreven door NIELS LAVEREN