62ste Berlinale van start

17 films zijn in competitie op de 62ste Berlinale, de eerste belangrijke filmafspraak van het jaar, voor Cannes en Venetië. Zaterdag 19 februari maakt juryvoorzitter Mike Leigh de winnaar van de Gouden Beer bekend, de opvolger van de Iraanse film A Seperation van Asghar Farhadi.

Openingsfilm is de jongste film van Benoît Jacquot, Les adieux de la reine (foto), een kostuumfilm, naar de roman van Chantal Thomas waarin de Franse Revolutie wordt bekeken vanuit het perspectief van de dienaren van Versailles. Met Diana Kruger, onder meer bekend van Inglourious Bastards als Koningin Marie-Antoinette. In de tweede helft van maart is de film ook in de bioscopen in België te zien.

In de officiële selectie worden 22 films vertoond waarvan 17 films in competitie. Vertrouwde namen zijn: de Amerikaanse regisseur Billy Bob Thornton met het sixtiesdrama Jayne Mansfield’s Car en de Italiaanse broers Paolo en Vittorio Taviani met de Shakespeareverfilming Cesare deve morire. En uit Azië iemand zoals Brillante Mendoza. Het is uitkijken naar zijn jongste film Captive, de jongste film over een buitenlandse hulpverlener die in de Filipijnen wordt ontvoerd. “Door deze selectie op een groot festival, zal de Filipijnse cinema meer ogen lokken. De wereld zal onze cinema serieuzer nemen wat ook meer kansen geeft aan andere Filippijnse filmmakers”, zo liet Mendoza zich al ontvallen.

Buiten competitie zijn nog enkele films van zwaargewichten te zien. Zo bijvoorbeeld Extremely loud and Incredibly Close van Stephen Daldry, regisseur van Billy Eliot en The Reader. In de hoofdrollen zijn Tom Hanks en Sandra Bullock te zien. Daarnaast ook Flying Swords of Dragon Gate van de Taiwanese martial arts-specialist Tsui Hark, Bel Ami met Robert Pattinson en Urma Thurman en The Flowers of War van Zhang Yimou. Die laatste vertelt over het Japanse bloedbad in Nanjing van februari 1938. Hierin speelt Christian Bale de hoofdrol als John Miller die zich ontfermt over enkele schoolmeisjes.

In de sectie Berlinale Special is de Amerikaanse film sterk aanwezig. Zo is er de film In the Land of Blood and Honey te zien, het regiedebuut van Angelina Jolie, een liefdesgeschiedenis in de Bosnische burgeroorlog. Ook Haywire, van Steven Soderbergh met Michael Fassbender, Ewan McGregor en Channing Tatum gaat er in premiere. De documentaire van Christopher Kenneally Side by Side, over de geschiedenis van het digitale en fotochemische proces van film maken is ook onderdeel in de Berlinale Special. Voor de arthouse-liefhebbers zijn er nog de documentaire van Werner Herzog Death Row en de nieuwste films van cultregisseur Alex de la Iglesia en avant-garde Canadese regisseur Guy Maddin die respectievelijk La chispa da la vida en Keyhole meebrengen.

Op 14 februari ontvangt de Amerikaanse steractrice Maryl Streep een ere-Beer. Het festival brengt hulde aan de tweevoudige Oscarwinnares voor haar lange en succesvolle carrière. De actrice komt er eveneens haar nieuwste film promoten: The Iron Lady met La Streep in de rol van de voormalige Britse eerste-minister Margaret Thatcher. Voorts zullen er nog zes van haar films te zien zijn.

Opmerkelijk wordt ook de hommage ‘Happy Birthday, Studio Babelsberg’, waarbij het honderdjarige bestaan wordt gevierd met de vertoning van de eerste film uitgebracht door de Babelsberg Studios. De retrospectieve blikt terug op die eerste film Der Totentanz (1912) van Urban Gad, precies 100 jaar geleden gemaakt, en met Münchhausen (1943) van Josef Von Bákey, een fantasy-komedie.
In de periode 1946-‘90 werden er meer dan 1500 films geproduceerd. Na de val van de Berlijnse Muur omstreks 1990 ging de studio door een lang proces om de privatisering te boven te komen. Afgezien van enkele mislukkingen, wist Babelsberg haar vroegere status opnieuw op te pikken met films zoals The Pianist (2002) van Roman Polanski en The Reader (2008) van Stephen Daldry.

http://www.berlinale.de/en/HomePage.html

MATHIEU MORRET

Geschreven door