7 Dagen Sociale Film, 12 - 21 november, Antwerpen

Vanavond gaat 7 Dagen Sociale Film van start in Filmhuis Klappei in Antwerpen. U telt niet verkeerd: van 12 tot en met 21 november komt inderdaad neer op tien dagen in plaats van zeven. Misschien tijd voor een naamsverandering? Het programma bestaat uit 17 toegankelijke en (relatief) bekende films rond de thema’s economische crisis, racisme, immigratie, geweld op minderheden, en andere relevante en actuele (!) onderwerpen.

Onze aanraders: het Waalse DEUX JOURS, UNE NUIT van Luc en Jean-Pierre Dardenne (13/11, 21u) en LEVIATHAN van Andrey Zvyagintsev (Rusland) (18/11, 21u).

De film van Dardennes vertelt een bijzonder realistisch en persoonlijk verhaal van een jonge vrouw die, nadat ze ten prooi gevallen is aan een depressie, de kracht moet verzamelen om haar job terug te winnen. Hiervoor moet ze niet alleen haar collega’s, maar ook zichzelf overtuigen van wat ze waard is. De rol wordt neergezet door Marion Cottillard die, gestript van elke fractie glamour, ‘de vrouw van hiernaast’ wordt. Het leverde haar een oscarnominatie op. Elk deelaspect van de film, acteerprestaties en cameravoering op kop, voegt toe aan het realisme en zal om die reden iedereen raken die ooit met werkloosheid en/of depressie in aanraking is gekomen. Dirk Michiels schreef een uitgebreide visie op DEUX JOURS, UNE NUIT voor Filmmagie nr. 646, zomer 2014.*

Daarnaast zetten we graag de schijnwerpers op het politiek gerichte LEVIATHAN, waarin de Russische filmer Andrey Zvyagintsev de uitzichtloze strijd van een individu toont tegen een machtsapparaat dat als een ongrijpbaar monster zijn wereld dreigt te vermorzelen. Een uniek decorum, een villa gelegen aan de Barentszzee in het barre noorden van Rusland, omkadert een beklemmend verhaal met een enorme spankracht en een veelgelaagde religieuze dimensie. De titel komt uit het laatste boek van het Bijbelverhaal Job en tilt de gitzwarte tragedie met af en toe wat bevrijdende humor op tot het niveau van een meesterlijke zedenschets van de condition humaine in het Rusland van vandaag. (recensie Freddy Sartor). Een lang artikel over LEVIATHAN is te vinden in Filmmagie nr. 648, januari 2015.

Andere tips:

Mommy (Xavier Dolan) , Coverstory van FM 648, oktober 2014

               Filmhuis Klappei 17/11 | Aanvang: 19:00

Ida (Pawel Pawlikowksi), Recensie in FM 642, februari 2014

               Filmhuis Klappei 18/11 | Aanvang: 19:00

La loi du marché (Stéphane Brizé), Portret in FM 656, zomer 2015.

               Filmhuis Klappei 19/11 | Aanvang: 19:00

* Geen abonnement en toch geïnteresseerd in (oude) nummers van Filmmagie? Je kan deze steeds nabestellen voor de prijs van 7 euro, door een mailtje te sturen naar info@filmmagie.be

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS