Actor’s Studio in Brussel sluit

Na een vertoning van ‘Before We Vanish’ verdwijnt de bioscoop Actor’s Studio uit het Brusselse cinefiele weefsel.

In 1978 opende de bioscoop als Rivoli Cinema en vanaf 1984 ging hij door het leven als Actor’s Studio, naamgenoot van de bekende acteursopleiding in New York. Mede-uitbater Claude Diouri had in een ruimte van het hotel Arlequin Grand Place aan de Beenhouwersstraat drie kleine zalen met 46, 79 en 93 zitjes. De bioscoop stond erom bekend kleine arthousetitels lange tijd op het programma te laten staan, waardoor films de tijd kregen om via mond-tot-mondreclame te groeien. De laatste jaren kelderden echter de bezoekersaantallen.

"We verliezen geld omdat er te weinig bezoekers komen”, zegt mede-uitbater Georges Jetter aan Bruzz. “Met 3,5 bezoekers per projectie raak je er niet.” Aan passanten nochtans geen gebrek in het toeristische hart van Brussel: “Voor de deur zijn altijd heel veel mensen, maar dat zijn geen cinefielen.”

Dat toerisme de bovenhand krijgt op plaatselijke bewoners in het Brusselse centrum zorgt de laatste tijd voor wel meer gemor en zal een thema zijn in de verkiezingen in oktober. Huidig burgemeester Philippe Close (PS), recent nog trots bij de opening van het nieuwe Brussels International Film Festival, relativeert in De Standaard: “Kijk, ik vind het spijtig dat Actor’s Studio dichtgaat, maar de cinema­wereld evolueert snel en de Actor’s Studio hád het al moeilijk. Andere kleine of alternatieve bioscopen doen het wel goed, denk aan Pathé Palace.”

Toen de vernieuwde Palace begin dit jaar de deuren opende op een steenworp van bestaande bioscopen als Aventure, Galeries, Cinéma Nova en Actor’s Studio in het Brusselse centrum sluimerde de vraag welk effect dat zou hebben op die cinema’s. Bovendien zag Cinéma Nova zijn subsidies danig beperkt (zie hier). Bij Actor’s Studio ontbraken al jarenlang de financiële middelen om de zalen en infrastructuur te vernieuwen.

Op 31 juli gaan de deuren definitief dicht. Eigenaar hotel Arlequin Grand Place verlengt de huur niet en de uitbaters hebben plannen om elders opnieuw op te starten opgeborgen. De laatste films in Actor’s Studio zijn Foxtrot, Mektoub en … Before We Vanish.

Geschreven door BJORN GABRIELS