Adieu Alan Rickman (1946-2016)

De Britse theater- en filmgigant Alan Rickman is overleden. Al voor een tweede keer deze week schrikt de filmwereld op. Net als David Bowie was Rickman 69 jaar, net als Bowie overleed hij aan de gevolgen van kanker.

Rickmans doorbraak bij het grote publiek kwam er in 1988, toen hij met veel bravoure de sardonische schurk Hans Gruber speelde in de eerste Die Hard film. Volgens de overlevering kreeg Rickman de rol aangeboden twee dagen na zijn aankomst in Los Angeles, op 41-jarige leeftijd. Hij had toen al naam gemaakt in de Londense theaters, met een Tony-nominatie voor zijn werk in Les Liaisons Dangereuses in 1986 als voorlopig culminatiepunt. Die Hard werd een monsterhit, en Rickman was meteen gelanceerd in Hollywood, maar zou doorheen de jaren ook steeds weer terugkeren naar de bühne.

De immer charmante en charismatische Rickman was gezegend met een onvergetelijk, uniek stemgeluid, een dreunende bas die hij meermaals aanwendde voor de portrettering van een bad guy, zoals zijn showstelende performance als de Sheriff van Nottingham in Robin Hood: Prince Of Thieves (1991), of zijn met een Golden Globe bekroonde incarnatie van Rasputin in de gelijknamige HBO-film (1996).

Andere memorabele rollen waren die van de cellist Jamie, die na zijn dood als een geest terugkeert naar zijn geliefde in Truly, Madly, Deeply (1990) van Anthony Minghella, en die van Éamon de Valera in Gouden Leeuw-winnaar Michael Collins (1996) van Neil Jordan, over de Ierse burgeroorlog.
Verder maakt de veelzijdige acteur zijn opwachting in films zoals de Jane Austen-verfilming Sense and Sensibility (1995, van Ang Lee), het hilarische Galaxy Quest (1999, van Dean Parisot) en de ultieme tearjerker Love Actually (2003, van Richard Curtis).

In 2001 werd hij door een heel nieuwe generatie ontdekt door zijn rol als Severus Snape in de Harry Potter-franchise. Een decennium lang zou hij in alle 8 de films zijn opwachting maken als de strenge, lijzige Toverdrankenprofessor met een mysterieus verleden.

Alan Rickman nam ook twee keer zelf plaats in de regiestoel. In 1997 regisseerde hij The Winter Guest, met Emma Thompson, en vorig jaar nog kwam The King’s Gardens bij ons in de zalen, een romantisch drama over twee tuinarchitecten in Versailles, met rollen voor Kate Winslet, Matthias Schoenaerts en Rickman zelf als Louis XIV.
In 2016 zal de stem van Rickman nog een laatste keer door de cinemazaal gallen, wanneer Alice Through The Looking Glass in de zalen komt. De film is het vervolg op Alice In Wonderland uit 2010, en Rickman herneemt zijn rol van de Caterpillar.

Geschreven door NIELS LAVEREN
 
onomatopee