Adieu Ben van Os, Nederlands production designer

Ben van Os (1944-2012), die de art direction verzorgde van meer dan 60 films maar hier bij ons het meest bekend voor het rijkelijke aankleden van de decors voor de films van Peter Greenaway, is niet meer. In het pre-computertijdperk muntte zijn opvallend werk als production designer - in feite deed hij het liefst eigenhandig het werk van een decorateur - vooral uit door schilderachtigheid.

Van Os was interieurarchitect toen hij nogal toevallig in de wereld van de film belandde. Eric de Kuyper vroeg hem namelijk om mee te bouwen aan het decor van zijn film in zwart-wit Naughty Boys (1984). Dat leverde Van Os contacten met op en werken voor Frans Weisz, George Sluizer en Peter Greenaway. Voor deze laatste bouwde hij samen met zijn compagnon van toen, Jan Roelfs, de even weelderige, barokke als hallucinante decors van Drowning by Numbers (1988), Prospero’s Books (1991) en - zijn favoriete Greenaway-film - The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover (1989).

Van Os vormde lang een team met Jan Roelfs. In 1991 kregen zij een Gouden Kalf voor hun gezamenlijk oeuvre. Na Orlando (1992) van Sally Potter scheidden hun wegen zich.
Tot tweemaal werd Van Os voor een Oscar genomineerd: in 1994 voor Orlando van Sally Potter (samen met Jan Roelfs dus) en in 2005 voor Girl with a Pearl Earring. Heel knap omdat hij de wereld van Vermeer zo precies tot leven had weten te wekken.

Geschreven door FREDDY SARTOR