Adieu Carlo Rambaldi

De in het Italiaanse Viagara geboren special effects-specialist Carlo “Gepetto” Rambaldi is niet meer. De magie van de special effects was voor hem het zelf maken. Het huidige computertijdperk was niks voor artiesten zoals hij.

In de jaren '60, '70 hield Rambaldi zich bezig met special effects voor horrorfilms waaronder als bekendste ANDY WARHOL'S FRANKENSTEIN/CARNE PER FRANKENSTEIN (1973). In 1976 hielp hij producent Dino de Laurentiis uit de nood bij de remake van KING KONG. Nadien werd hij gevraagd om de aliens te maken voor de science-fictionfilm CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND (1977), de klassieker van Steven Spielberg. Ook het monster uit ALIEN (1979) van Ridley Scott vervaardigde hij, naar een ontwerp van de Zwitserse kunstenaar Giger.

Zijn beroemdste werk is het met een Oscar bekroonde E.T.-figuurtje voor E.T. (1982) , ooit omschreven als “een kinderfilm voor volwassenen” in een regie van van Spielberg, dat in staat was om 150-tal bewegingen te maken. Rambaldi slaagde erin om van een aartslelijk monstertje een publiekslieveling te maken. Vooral het jonge volkje pinkte tijdens het kijken naar de film ontroerd menig traantje weg wat ontegensprekelijk mee tot het succes van de film heeft geleid.

Vorige week overleed Carlo Rambaldi in Hollywood.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee