Adieu Kurt Maetzig

De in Berlijn geboren filmregisseur Kurt Maetzig was een pionier van de naoorlogse (Oost-)Duitse cinema. En behoorde tot de belangrijkste filmers in de vroegere communistische DDR. Hij maakte onmiddellijk naam met zijn langspeelfilmdebuut Ehe im Schatten (1947) die meer dan 12 miljoen kijkers naar de bioscoop wist te lokken. De film werd aan een 20-tal landen verkocht. Een van zijn andere films, Das Kaninchen bin ich (1965) werd evenwel door de DDR-autoriteiten verboden omdat ie te kritisch bleek over de sociale problemen in de communistische staat.

Maetzig maakte ook propagandafilms voor de DDR en was medeoprichter van het DDR-filmbedrijf Defa. In 1932 al had hij zijn entree in de Duitse film gemaakt. Als cameraman onder meer. Na de rassenwetten van Nuerenberg in 1935 speelde hij zijn werkvergunning kwijt omdat zijn moeder Joods was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in de verboden Communistische Partij.

Vorig jaar werd hij tijdens de Berlinale nog gefeliciteerd met zijn 100ste verjaardag. Naar aanleiding daarvan werd toen zijn sociale komedie Vergess mir meine Traudel nicht (1957) nog eens vertoond.

Van Maetzig was eveneens geweten dat hij voortdurend nieuwe genres uitprobeerde.

Kurt Maetzig, die ongeveer twintig films maakte, overleed op woensdag 8 augustus. Hij werd 101 jaar.

Geschreven door FREDDY SARTOR