Adieu Nancy Reagan (1921-2016)

Op 6 maart geraakte bekend dat de voormalige first lady Nancy Reagan, getrouwd met voormalig president Ronald Reagan tot aan zijn dood in 2004, gestorven is. De voormalige theater-, film- en televisiester werd 94 jaar.

Op 6 juli 1921 werd Nancy Reagan als Anne Frances Robbins in New York geboren. Vooraleer ze voornamelijk bekend werd als first lady, speelde ze tot in de jaren '60 onder de naam Nancy Davis in elf films en tal van televisieseries mee. Op negentienjarige leeftijd was ze reeds te bewonderen in een reclamespotje van de National Foundation for Infantile Paralysis, waarmee ze mensen aanspoorde om geld te doneren om de ziekte polio tegen te gaan. De theatervrienden van haar moeder, onder wie Zasu Pitts, Walter Huston en Spencer Tracy, hielpen haar met de acteercarrière die Nancy ambieerde. Ze kreeg haar eerste rol te pakken in Ramschackle Inn (1945), een theaterproductie van Pitts. Daarna stond ze op Broadway met The Orient (1946) waar ze een Chinese vrouw in speelde, nadat de producer haar vertelde dat ze voor een Chinese vrouw kon doorgaan.

Nancy's televisiedebuut begon met de serie The Philco Television Playhouse (1949). Hetzelfde jaar ondertekende ze een zevenjarig contract bij de studio MGM en kreeg ze haar eerste kleine rol in The Doctor and the Girl (1949). Daarop volgde haar volgende MCM-film East Side, West Side (1949), waar ze wat op de achtergrond bleef. Het is pas in 1950 in Shadow on the Wall dat Nancy door de studio meer naar voren geschoven werd, maar de film kende minder succes dan de twee voorgangers. Ze werd vooral getypecast als trouwe huisvrouw en verantwoordelijke jonge moeder.

In de jaren die volgden was Nancy te zien in The Next Voice You Hear... (1950), Night Into Morning (1951), It's a Big Country: An American Anthology (1951), Talk About a Stranger (1952) en Shadow in the Sky (1952). In 1952 stapte ze in het huwelijksbootje met manlief Ronald Reagan, ook een acteur. Het jaar erop keerde Nancy even terug naar het kleine scherm met The Ford Television Theatre (1953), om dan weer haar opwachting te maken in de film Donovan's Brain (1953). In 1957 schitterde ze naast Ronald in Hellcats of the Navy, haar meest bekende film tot nu toe. Ook Crash Landing (1958) lag nog op haar bord en van 1956 tot en met 1962 speelde Nancy voornamelijk nog kleine rollen in televisieseries. Ronald en Nancy waren nog twee keer samen op het scherm te zien in de series The Tall Man (1961) en Wagon Train (1962), het laatste project waarna Nancy het acteren vaarwel zei.

Uiteindelijk duurde haar film- en televisiecarrière dertien jaar, waarna ze steevast de belangrijke plaats naast haar man, en voormalig president, Ronald innam. In 1996 probeerde Albert Hooks Nancy nog te overtuigen om de vrouwelijke hoofdrol in Mother te spelen, maar ze weigerde omdat ze voor de toen zwaar zieke Ronald Reagan wou zorgen. Lou Cannon, de man achter de biografie van Ronald Reagan, omschreef Nancy als een solide en betrouwbare actrice.

Geschreven door Amber Paulus

Geschreven door