Adieu Pierre Schoendoerffer (1928 -2012)

De Franse filmer en schrijver Pierre Schoendoerffer is donderdag 15 maart overleden. Hij was vooral bekend van zijn oorlogsroman LA 317e SECTION, die hij later zelf verfilmde en in Cannes in 1965 als beste scenario werd bekroond. Hij is ook de maker van OBJECTIF 500 MILLIONS (1966) en van LE CRABE-TAMBOUR (1977) . Naar eigen zeggen wou hij niet als oorlogscineast worden herinnerd.

Op 21-jarige leeftijd ruilde Schoendoerffer de marine in voor het veldleger. Zijn passie, het maken van film, liet hem echter niet toe dat lang vol te houden. In navolging van zijn liefde voor film nam hij de job aan als cameraman voor de Cinematografische Dienst van het Leger gedurende de (Franse) oorlog in Indochina. Deze job bleek zeer inspirerend te zijn voor later filmwerk. Snel wekte hij belangstelling op en werd hij gezien als een dapper iemand met een neus voor actualiteit. In 1954 werd hij echter gevangen genomen. Na een jaar in de gevangenis van Diên-Biên-Phu werd hij vrijgelaten.

In 1956 maakt hij een eerste langspeelfilm LA PASSÉ DU DIABLE. Zijn echte doorbraak kwam er in 1967 met zijn Vietnamese oorlogsdocumentaire LA SECTION ANDERSON, waarmee hij een Oscar won. De Amerikaanse televisie sprak in datzelfde jaar vol lof: “Het is de eerste keer dat ons een reëel beeld van deze oorlog wordt getoond. Voor de eerste keer komen we te weten hoe onze jongens daar wonen, hoe ze daar vechten.” Met films zoals L’HONNEUR D’UN CAPITAINE en DIÊN BIÊN PHU, 37 jaar na zijn aankomst in de Vietnamese stad, bleef hij in de jaren ’80 en ’90 zowel pers als publiek verbazen. Ook in het domein van de literatuur was Schoendoerffer niet de minste. In 1969 won zijn boek ‘L’ADIEU AU ROI’ de Franse literatuurprijs Prix Internallié.

In het nieuwe millennium was hij het filmen alles behalve verleerd. Zo maakte hij in 2003 nog de film LÁ-HAUT, UN ROI AU-DESSUS DES NUAGES, met zijn zoon, Ludovic Schoendoerffer, als coscenarist.

Geschreven door PETER DE KLERCK