Adieu Tony Scott

Tony Scott ( 1944-2012), de jongere broer van Ridley 'Alien' Scott, was Brit, maar leek een volbloed Amerikaan. Niet alleen omwille van zijn onafscheidelijke baseball-pet, maar vooral door zijn technisch vakmanschap om spectaculaire scènes in beeld te zetten. Zijn plotse zelfdood na een sprong van de Vincent Thomasbrug in de haven van Los Angeles moet voor de non-stopactie uit zijn films niet onderdoen.

Met de reclameclip, waarin hij een Saab tegen een gevechtsvliegtuig liet racen, opende Tony Scott halverwege de jaren ’80 het filmluchtruim naar Top Gun (1986) . Het succes betekende de start voor een jarenlange samenwerking met blockbusterproducent Jerry Bruckheimer (Beverly Hills Cop II - 1987, Days of Thuner- 1990, Crimson Tide- 1995, Enemy of the State- 1998), maar vlakte zijn talent af tot winstgeile stervehikels, eerst met Tom Cruise (Top Gun, Days of Thunder), later met Denzel Washington ( Man of Fire- 2004 , Déjà vu- 2006, Taking of Pelham 123- 2009, Unstoppable- 2010).

Weliswaar een stijlvol genre-oeuvre met veel actie en grote budgetten, maar kleine inhoud . Soms oversteeg Scott de oppervlakkigheid van de Hollywoodfilm. True Romance (1993) is een schitterende roadmovie en liefdesfilm in een harde bolster. De flitsende beeldenwisselingen in de wraakfilm Man of Fire of de prachtige openingsscène van het vampierendrama The Hunger (1983) op de gothictonen van de Bowie-band Bauhaus bewijzen hoe naadloos Tony Scott de reclameclip tot bioscoopfilm wist op te waarderen.

Geschreven door DIRK MICHIELS
 
onomatopee