Adieu Vadim Glowna (1941- 2012)

Sinds 1964 was de Duitse karakteracteur Vadim Glowna actief als tv- en filmacteur. Hij acteerde in meer dan 150 films en tv-reeksen, vaak vertolkte hij outsiders. Zijn filmregiedebuut in 1981, Desperado City dat het tragische verhaal vertelt van Skoda en Liane, was in Cannes meteen goed voor de felbegeerde Caméra d’Or. Vadim Glowna werd 70 jaar.

Vadim Glowna werd geboren op 26 september 1941 in Sleeswijk-Holstein. Na zijn studies theologie belandde hij in baantjes zoals zeeman, taxichauffeur, percussionist en journalist. In 1962 ging hij naar de dramaschool in Hamburg. Een jaar later kreeg hij een rol in het kerstsprookje Es war einmal. Daardoor werd hij ontdekt door theaterregisseur Kurt Hübner; niet veel later was Glowna al lid van het Bremer Theater. Vanaf 1964 was Glowna ook te zien in tv-reeksen en films. Het best is hij bekend van de misdaadseries Tatort en Der Alte. Zelden had Glowna de hoofdrol, wel hij schitterde in talloze bijrollen in Oskar Roheler’s Where to go (2000) en Chris Kraus’ Four Minutes (2006). Beide films wonnen de Duitse Filmprijs voor Beste Film. Internationaal kent men Glowna voornamelijk van het oorlogsdrama Cross of Iron (1977). Hij stond bekend als een karakteracteur; zijn hese stem was karakteristiek.

In 1981 debuteerde Vadim Glowna als filmregisseur (foto) met Desperado City, in Cannes goed voor de prestigieuze Caméra d’Or voor beste debuut. Desperado City vertelt over twee jonge mensen uit Hamburg, Skoda en Liane, die de dagelijkse sleur beu zijn. Beiden willen niet zijn zoals hun ouders en besluiten de bank van Skoda’s vader te beroven met alle noodlottige gevolgen vandien… “Ik wou een film maken over een stad die ik zelf ook ken. Hamburg is een harde maar uitbundige stad. Het is niet de architectuur die u dit vertelt maar de lucht. Het doorboort de relaties tussen mensen met agressie, het heeft een vreemde werkgeur en het zorgt voor slapeloze nachten. De lucht heeft een sterke wil die de mensen kan leiden tot de hoogste top of tot een tragisch einde”, zou Vadim Glowna toen vertellen in Cannes, waar zijn filmliep in de sectie ‘La Quinzaine des Réalisaeurs’.

De film kreeg ook de Zilveren Gilde-Filmprijs in 1983, een Duitse filmprijs voor de beste arthouse-film van het voorjaar. Bij die prijs wordt er niet uitsluitend gekeken naar de kwaliteit maar ook hoe het grote publiek reageert op de film. De tweede film die Glowna regisseerde Dies rigorose Leben kreeg een eervolle vermelding op het Filmfestival van Berlijn in 1983. Enkele jaren later, in 1989, was hij jurylid van het festival en drie jaar later werd zijn film Rising to the Bait geselecteerd voor de Berlinale. De laatste rol die Glowna vertolkte was Jorge Da Costa in de serie Borgia van Tom Fortuna in 2011.

MATHIEU MORRET

Geschreven door