Afrika Filmfestival 2018: vooruitblik

Vrijdag start Afrika Filmfestival met de vertoning van UNE SAISON EN FRANCE in de Leuvense Kinepolis. Het sociale drama over enkele Afrikaanse vluchtelingen die in Frankrijk botsen op het asielbeleid luidt een 15-daagse in vol film, expo, forum en lezingen uit of over het Afrikaanse continent. De focus van deze 23ste editie ligt op Tunesië en de situatie van de vrouw in Afrika.

Bij de vertoning van de verdienstelijke openingsfilm is het Afrika Filmfestival (AFF) al enkele dagen onderweg. De fototentoonstelling getiteld 'Allemaal gelijk, of niet' van François Struzik kan je namelijk al vanaf vandaag bezoeken. Morgen geeft de Zuid-Afrikaan Yasser Booley een masterclass in Fotogamma om 20u (gratis toegang, inschrijven niet vereist). Op 20 april, de officiële openingsdag, vindt om 14u in Museum M een conferentie plaats met als titel 'Humanizing culture, art en media'. Dat alles maakt duidelijk waar het AFF voor staat: informeren over alles wat op het enorme continent aan de orde is. Werken in de diepte en veel meer bieden dan alleen maar het vertonen van films.

Op zaterdag 21 april stelt AFF in Museum M vijf films voor die meedingen naar de prijs van de Vlaamse UNESCO Commissie. Nadien worden in Cinema Zed vier kortfilms vertoond onder de noemer 'Diaspora shorts'. Een daarvan is HET LEVEN VAN ESTEBAN van Inés Eshun, die in première ging op het afgelopen Kortfilmfestival Leuven, maar helaas onbekroond bleef in de competitie. Jaren geleden al schreef Eshun het verhaal over de zoon van een alleenstaande moeder, die tijdens de zoektocht naar zijn identiteit zijn ambitie als Olympisch zwemmer ontdekt. Eshun voelde de kracht ervan aan en werkte dat uit tot een verrassend eindwerk op het Brusselse RITSC. Ze zit momenteel in volle voorbereiding van haar eerste langspeelfilm met Raoul Peck als producent.

De dag nadien is de YAFMA-competitie (Young African Filmmakers Award) aan zet. Zestien debutanten uit alle hoeken van Afrika dingen naar de prestigieuze prijs die verbonden blijft aan de gedachtenis van de veel te vroeg overleden AFF-medeoprichter en bezieler Guido Huysmans. Diezelfde avond nog wordt het heerlijk genieten van À MON ÂGE JE ME CACHE ENCORE POUR FUMER van de Frans-Algerijnse actrice en regisseur Rayhana Obermeyer, dat quasi integraal in een Hamam is gesitueerd. De vrouwen zijn er onder elkaar en worden er niet door hun dominerende mannen lastig gevallen. De gesprekken en voorvalletjes zijn meestal grappig, maar met een bitter smaakje, dat wel. De afwezige mannen blijven hun invloed – zowel fysiek als mentaal – uitoefenen op hun levens én hun lijven. Een betere introductie tot het thema van de (Noord-)Afrikaanse vrouw was moeilijk te bedenken. Dat wordt op 24 april nog eens extra in de verf gezet met de vertoning van THE FRUITLESS TREE in een regie van de Nigeriaanse Aïcha Macky. Deze film is de aanzet voor een rondetafelgesprek over onvruchtbaarheid.

Tijdens het tweede weekend spelen op zaterdag in Museum M drie films onder de titel 'Vrede op het witte doek', telkens gevolgd door een nabespreking en/of debat. Johan Grimonprez bijt de spits af met zijn SHADOW WORLD (2016), een verbijsterend document waarin de internationale wapenhandel met naam en toenaam aan de kaak wordt gesteld. De handelaars in die moordtuigen klappen ongegeneerd uit de biecht en dat zorgt voor beklemmende cinema. Om 14u is het aan SNAKE DANCE (Manu Riche & Patrick Marnham, 2012), gevolgd om 16u door de korte documentaire WOMEN’S WAR (Marika Griehsel, 2009).

De dag nadien vindt de traditionele Congo/Rwandadag plaats met acht nagelnieuwe films. Het begin van nog een week met diverse andere randactiviteiten, waarover meer in een volgend artikel.

Het volledige uurrooster vind je terug op www.afrikafilmfestival.be of in het gratis programmaboekje in handig pocketformaat, dat overal in het Leuvense te vinden is.

Filmmagie deelt tickets uit voor volgende vertoningen:
DOUBLE PLAY van Ernest R. Dickerson - 27 april om 22u in Cinema Zed (Leuven)
UNE SAISON EN FRANCE van Mahamat-Saleh Haroun - 2 mei om 20 uur in Kinepolis Leuven
LES BIENHEUREUX van Sofia Djama - 3 mei om 20 uur in Kinepolis Leuven
Om twee plaatsen te krijgen op de gastenlijst, stuur je een mailtje naar win@filmmagie.be.

Beeld: À MON ÂGE JE ME CACHE ENCORE POUR FUMER

Geschreven door ALFONS ENGELEN
 
onomatopee