Amour, beste Europese film

Het Frans-Oostenrijkse drama en/of ultieme liefdesfilm AMOUR (foto) is verkozen tot de beste Europese film van het voorbije jaar. Deze even ontroerende als aangrijpende film kreeg eveneens de Prijs voor de Beste Actrice (Emmanuelle Riva), Beste Acteur (Jean-Louis Trintignant) en Beste Regie (Miochael Haneke).

Andere prijzen waren er voor JAGTEN (Beste Scenario), SHAME (Beste Fotografie van Sean Bobbitt, en Beste Montage), TINKER TAILOR SOLDIER SPY (Beste Production Design en Beste Muziek van Alberto Iglesias) en het Zwitserse HIVER NOMADE (Beste Documentaire)

Zowel AMOUR als JAGTEN – al in Cannes aan het feest, bekroond respectievelijk met de Gouden Palm en Beste Acteur – zijn her ender nog in de Belgische bioscoop en/of filmclubs te zien.

De Beste Europese Korte Film ging naar ...Roemenië: SUPERMAN, SPIDERMAN OR BATMAN van nieuw talent Tudor Giurgiu.

Vrij verrassend ging de Prijs van de Internationale filmkritiek, de Fipresci, naar de Nederlandse jeugdfilm KAUWBOY van Boudewijn Koole. Eveneens nogal verrassende was de Publieksprijs voor de Belgische film HASTA LA VISTA! Van Geoffrey Enthoven die daarvoor films zoals The Artist en Barbara achter zich liet.

Carrièreprijzen waren er ten slotte voor de Britse actrice Helen Mirren en de Italiaanse filmer Bernardo Bertolucci.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee