Amour, Beste Film van 2012

AMOUR, de ultieme liefdesfilm van de Oostenrijkse filmer Michael Haneke, de maker ook van de klassieker Das weisse Band, is door 14 Vlaamse filmrecensenten verkozen tot de beste film van het voorbije jaar. Emmanuelle Riva en Jean-Louis Trintignant, twee coryfeeën van de Franse film, spelen daarin een bejaard Parijs koppel dat altijd in artistieke kringen heeft verwijld en dat op een bepaalde dag te maken krijgt met een wel zeer vreemde indringer: het aftakelingsproces. Eens te meer reikt Haneke een onderwerp uit de taboesfeer aan.
Na Cannes, waar AMOUR de Gouden Palm kreeg, werd de film onlangs nog, in Malta, uitgeroepen tot de Beste Europese Film van het voorbije jaar.

Alle individuele lijstjes plus commentaar staan in het januarinummer van Filmmagie dat pas is verschenen, waarin ook de lezer naar zijn persoonlijke Top Tien wordt gevraagd.

De film haalde het ruim van in totaal 53 andere geciteerde titels. Kwamen in aanmerking: alle films die in België in de bioscoop te zien waren tussen 1 januari en 31 december van dit jaar. Overigens staat AMOUR nog altijd op de affiche van enkele bioscopen.

De Top 20:

1. AMOUR van Michael Haneke
2. JAGTEN van Thomas Vinterberg
3. ELENA van Andrei Zviaguintsev
4. BEYOND THE HILLS van Cristian Mungiu
5. ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA van Nuri Bilge Ceylan
6. SHAME van Steve McQueen
7. BEASTS OF THE SOUTHERN WILD van Benh Zeitlin
8. KILLER JOE van William Friedkin
9. THE DEEP BLUE SEA van Terence Davies
10. LOOPER van Rian Johnson
11. CESARE DEVE MORIRE van Paolo & Vittorio Taviani
12. A SIMPLE LIFE van Ann Hui
13. HOLY MOTORS van Léos Carax
14. MONSIEUR LAZHAR van Philippe Falardeau
15. VOUS N’AVEZ ENCORE RIEN VU van Alain Resnais
16. TINKER TAILOR SOLDIER SPY van Tomas Alfredson
17. TAKE SHELTER van Jeff Nichols
18. KILLING THEM SOFTLY van Andrew Dominik
19. WUTHERING HEIGHTS van Andrea Arnold
20. MEEK’S CUTOFF van Kelly Reichardt

Op plaats 21 prijkt de eerste Belgische film, namelijk OFFLINE van Peter Monsaert.

De 14 filmrecensenten vertegenwoordigen de belangrijkste media in Vlaanderen en spreken elke maand hun voorkeur uit in de 'sterrenrubriek' Gewikt van Filmmagie.

De Top 3 van de Belgische Film – de enige drie die een plaatsje vonden in een van de Top Tiens - ziet eruit als volgt: OFFLINE, THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN van Felix Van Groeningen en A PERDRE LA RAISON van Joachim Lafosse.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee