Anima 2019: Palmares

Anima heeft zichzelf overtroffen. De 38ste editie telde 46.000 toeschouwers, een recordaantal. Domper op de feestvreugde was het vroegtijdige overlijden van de filmmaker en trouwe festivalgast Rosto op 7 maart. De slotceremonie en de Grand Prix werden aan hem opgedragen.

De kortfilm is om voor de hand liggende redenen een populaire vorm voor de veeleisende techniek die animatie is. Uit bijna dertig stuks van de internationale selectie had de jury met Maureen Furniss, Amerikaans animatiehistorica, Hisko Hulsing, Nederlands kunstenaar, animator en componist, en Jakob Schuh, Duits animator, één Grand Prix Anima te kiezen. Daaraan hangt vast: een prijskaartje van 2500 euro én een selectie voor de Oscarlonglist. De eer was voor de opvallendste kortfilm van alle kandidaten: RERUNS van Rosto. Een bevreemdende, bij momenten akelige ervaring waarin Rosto als een karikaturale versie van zichzelf terugkijkt op zijn leven nadat hij (dat mogen we aannemen, het verhaal is erg schimmig) in het hiernamaals is terechtgekomen. RERUNS combineert digitale animatie met live-action en véél absurditeit. Met de toekenning van de Grand Prix aan RERUNS bracht de jury ook een eerbetoon aan Rosto, de Nederlandse kunstenaar die op 7 maart op vijftigjarige leeftijd overleed. Verder kozen ze voor GRAND BASSIN als Beste Debuut, JE SORS ACHETER DES CIGARETTES als Speciale Prijs en BLOEM? als Beste Studentenkortfilm.

Naast tal van andere prijzen (zie palmares onderaan) werd in diezelfde competitie ook een Persprijs voor Beste Kortfilm uitgereikt door de Unie van de Belgische Filmpers en de Unie van de Filmkritiek. Die ging naar IMPOSSIBLE FIGURES AND OTHER STORIES III van de Poolse Marta Pajek. De jury met Niels Putman (Kortfilm.be), Yirka De Brucker (Enola) en Charlotte Timmermans (Filmmagie) motiveerde haar keuze als volgt: "IMPOSSIBLE FIGURES (...) beheerst het medium volledig en brengt een gelaagdheid teweeg die blijft fascineren. Beklijvend en wondermooi vonden we de relationele afhankelijkheid en de angst voor de Ander die vervat zit in enkele subtiele lijnen waarbij liefde en pijn verweven zijn. We bekronen deze film voor zijn prachtige evenwicht tussen een filmische saturatie en een openheid naar de toeschouwer die zowel in het narratief als in de stijl vervat zitten. Deze bijna psychoanalytische film smeekt erom meermaals bekeken te worden."

 Impossible Figures and other Stories III

Een andere jury boog zich over de Belgische kortfilmcompetitie. Julia Ocker, Duits animatiefilmmaker, Anders Narverud Moen, directeur van Fredrikstad Animation Festival (het grootste in zijn soort in Scandinavië), en Ron Dyens, Frans producent en regisseur, kwamen tot de conclusie dat NUIT CHÉRIE van Lia Bertels de Prijs voor de Beste Belgische Kortfilm verdiende (2500 euro, geschonken door Sabam). Het is een tekenfilm in vele tinten blauw waarin verschillende dieren elkaar toevallig ontmoeten tijdens een slapeloze winternacht. Ze hebben allemaal iets anders om over te mijmeren. Tranen stromen opwaarts bij de melancholische beer, die niet toekomt aan zijn winterslaap."C'est comme une partie de moi ne veux plus entendre les belles choses, ni même les voir", vertrouwt hij zijn nieuwe vriend toe. Een aparte prijs was voor de Beste Franstalig-Belgische film: SOUS LE CARTILAGE DES CÔTES van Bruno Tondeur. Daarvoor bood de Federatie Wallonië-Brussel steun ter waarde van 2500 euro. Een derde prijs was de Auteursprijs (ook 2500 euro) van schrijversvereniging SACD, die de keuze toch ook toevertrouwde aan de jury. Die koos voor ROBO van Leo Becker, de op een na kortste film (2'45") van de 24 kanshebbers.

Is kortfilm dan koning op Anima, beoordeeld door jury's en goed voor het overgrote deel van de prijzen? Het is maar hoe je het bekijkt: de lange films zijn níét onderhevig aan jurykritiek, maar maken wel kans op een publieksprijs. FUNAN bleek favoriet. Dit debuut van de Frans-Cambodjaanse Denis Do werd al serieus gehypet dankzij de Crystal in Annécy en wordt met deze overwinning nog meer klaargestoomd voor zijn Belgische release, op 24 april door Lumière. In FUNAN volgen we in Cambodja's donkerste periode uit de geschiedenis, de jaren 70, in eerste instantie een gezin. Dat wordt echter uiteengedreven door het Khmer Rougeleger. We zien de strijd van een moeder die enerzijds tracht te overleven en anderzijds op zoek is naar haar jonge zoon. Die zoon is Denis Do, die later als tekenaar voor verschillende animatiefilms (onder andere Reis naar het Noorden en Zombillénium) zou werken, om in zijn eerste eigen film de memoires van zijn moeder de wereld in te sturen. Een interview met de regisseur volgt in print.  

Beeld boven: Reruns

Selectief palmares

Internationale competitie

Juryprijzen

Grand Prix Anima 2019: RERUNS van Rosto (Frankrijk/Nederland/België)
Prijs van de Creatieve Revelatie: GRAND BASSIN van Héloïse Courtois, Victori Jalabert, Chloé Plat & Adèle Raigneau (Frankrijk)
Speciale Prijs van de Jury: JE SORS ACHETER DES CIGARETTES van Osman Cerfon (Frankrijk)
Beste Kortfilm, categorie studentenfilms: BLOEM? van Jorn Leeuwerink (Nederland)
Speciale vermelding: SISTER van Siqi Song (China)

Jongerenjury

Prijs voor Beste Kortfilm: ONE SMALL STEP van Andrew Chesworth en Bobby Pontillas (Verenigde Staten/China)
Speciale vermelding: ROBOTEN OCH VALEN van Jonas Forsman (Zweden)

Publieksprijzen

Beste Langspeelfilm: FUNAN van Denis Do (Frankrijk/België/Luxemburg/Cambodja)
Beste Langspeelfilm voor Kinderen en Jongeren: STUBBY van Richard Lanni (Frankrijk/Canada/Verenigde Staten/Ierland)
Beste Kortfilm: MIND MY MIND van Floor Adams (Nederland/België)
Beste Kortfilm voor Kinderen en Jongeren: ONE SMALL STEP van Andrew Chesworth en Bobby Pontillas (Verenigde Staten/China)
Beste Kortfilm van de Animeernacht: BLOODY FAIRY TALES van Tereza Kovandová (Tsjechië)

Gastprijzen

Persprijs voor de Beste Kortfilm (UBFP en UFK): IMPOSSIBLE FIGURES AND OTHER STORIES III van Marta Pajek (Polen)

Nationale competitie

Beste Belgische Kortfilm: NUIT CHÉRIE van Lia Bertels (België)
Grand Prix: SOUS LE CARTILAGE DES CÔTES van Bruno Tondeur (België)
Auteursprijs: ROBO van Leo Becker (België)

VR-competitie

Beste Kortfilm: GLOOMY EYES van Fernando Maldonado & Jorge Tereso (Frankrijk/Argentinië)
Publieksprijs: LE CRI van Sandra Paugam & Charles Ayats (Frankrijk)

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS
 
onomatopee