Anima 2020: wonderlijke beestenboel

Speels maar tegelijk heel gevoelig, dat zijn de hoofdwinnaars van Anima 2020. PURPLEBOY van Alexandre Siqueira en SH_T HAPPENS van Dávid Štumpf en Michaela Mihalyi wonnen in de internationale competitie, Lia Bertels kreeg voor het tweede jaar op rij de prijs voor Beste Belgische Kortfilm.

De jury kroonde 2D-tekenfilm PURPLEBOY tot de ster van het festival. De kortfilm van Alexandre Siqueira, een Portugees-Belgisch-Franse coproductie, verovert met zijn transgenderthema de Grand Prix. In PURPLEBOY planten vader wolf en moeder kip een wel heel speciaal zaadje in hun moestuin. Algauw oogst het koppel een verse dochter, maar die blijkt niet tevreden met het lichaam waarin ze ter aarde kwam. Siquiera speelt dromerig met het delicate onderwerp. Door het hoofdpersonage, Oscar, uit de grond te rukken, door de lucht te laten zweven en met de stroming van de rivier te laten worstelen, sleept de regisseur de kijker mee in de innerlijke strijd van transgenders. Oscar zit niet alleen in de knoop met zijn gender, hij is ook nog eens de enige mens in een wereld vol dieren. Zo vergroot Siquiera intelligent Oscars isolement. De nooit voor de hand liggende speelsheid in de zoektocht van Oscar, maakt van PURPLEBOY een verdiende winnaar.

De conciërge, zijn seksueel gefrustreerde vrouw en een weduwnaar met een gewei 

Ook de beste internationale studentenfilm van het festival, SH_T HAPPENS, plaatst een mens in de hoofdrol omringd door een wereld van beesten. De kortfilm vertelt met kleurrijke en moderne visuals in 2D het absurde verhaal van een oververmoeide conciërge die de rommel moet opruimen van een stel feestende herten, vogels en schapen. Het Tsjechische duo Dávid Štumpf en Michaela Mihalyi laat elke scène de vorige verklaren, met verschillende hilarische wendingen. De risoprint-stijl in combinatie met de dromerige, elektronische muziek (in de film gespeeld door twee lama’s) maakt SH_T HAPPENS volledig hipstervriendelijk. Het jong geweld vloog met de Prijs van de Creatieve Revelatie en een cheque van 2500 euro onder de arm terug naar Praag.

 Sh_t Happens

Ambachtelijk kinderfabel

De jury’s kregen blijkbaar maar niet genoeg van de wonderen uit het dierenrijk. Het walvisje uit THE BIRD & THE WHALE van Carol Freeman deed de harten van de jongerenjury smelten. De jongeren beloonden Freemans schilderkunsten met de prijs voor Beste Kortfilm voor Kinderen. Het internationaal bekroonde THE BIRD & THE WHALE oogt uniek omdat Freemans team het volledige werk op glas schilderde. Je ziet dan ook duidelijk de penseelstreken. De dialogen tussen een jonge walviswees en zijn nieuwe vriend, een vogel in een kooi, worden gevoerd met de prachtige klassieke score van Chris Mcloughlin. Het verhaal, een fabel over loslaten, wordt verteld in amper zeven minuten, en blinkt uit in zijn eenvoud.

Twee keer winst voor Lia Bertels

“Ik weet dat ik ouder word, maar ik denk niet dat ik dat moet.” Eén van de vele memorabele quotes die Lia Bertels kinderen laat inspreken in haar bekroonde kortfilm ON N’EST PAS PRÈS D’ÊTRE SUPER HÉROS. Bertels illustreert in een heelal vol blauwe planeten de dromen van kinderen die met hun stemmen de film van een voice-over voorzien. Met zweverige zang in uitgestrekte ruimtes begeleidt de regisseur de verbeelding van de koters. Door hun fantasieën van ‘wat ze gaan worden als ze later groot zijn’ tegenover een gigantisch universum te plaatsen, benadrukt Bertels dat ondanks de grootsheid van onze dromen, we altijd klein zullen blijven. De nationale jury bekroonde de verfilming van deze sprekende gedachte met Beste Belgische Kortfilm en opnieuw 2500 euro. De regisseur kreeg vorig jaar ook die prijs voor Nuit chérie.

 On n'est pas près d'être super héros

Stijlvol in aquarel 

TÊTE DE LINOTTE! van Gaspar Chabaud (La Cambre) verliet de zaal met de prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm. De regisseur duikt in het hoofd van een jong kindvogeltje ('tête de linotte' betekent letterlijk 'hoofd van een kneu', figuurlijk 'warhoofd') dat met zijn gedachten steeds afdwaalt wanneer zijn mama hem een rekensom wil uitleggen. Chabaud maakt de creatieve gedachten van het jongetje visueel elegant met aquarel. Terwijl zijn moeder stilaan begint te koken, baden de gedachten van de koter in een kuip vol fantasie. Met het witte canvas nog duidelijk aanwezig op de achtergrond, tekeningen die vervagen naarmate ze dichter naar het frame groeien en met enkele oranje accenten, maakt Chabaud van TÊTE DE LINOTTE! een eindwerk dat visueel klopt tot in de puntjes.

Tête de linotte!

Palmares (selectie)

Internationale competitie
Grand Prix Anima: PURPLEBOY van Alexandre Siquiera
Beste Studentenfilm: SH_T HAPPENS van Dávid Štumpf en Michaela Mihalyi
Speciale Prijs van de Jury: MR. MARE van Luca Tóth
Prijs van de Filmkritiek (UBFP en UFK): PHYSIQUE DE LA TRISTESSE van Theodore Ushev

Nationale Competitie
Beste Belgische Kortfilm: ON N’EST PAS PRES D’ÊTRE SUPER HEROS van Lia Bertels
Beste Belgische studentenfilm: TÊTE DE LINOTTE! van Gaspar Chabaud

Jongerenjury
Beste Kortfilm: THE BIRD & THE WHALE van Carol Freeman

Publieksprijzen
Beste Langspeelfilm: OLD MAN CARTOON MOVIE van Oskar Lehemaa en Mikk Mäg
Beste Langspeelflm voor Kinderen: SAMSAM van Tanguy De Kermel
Beste Kortfilm: PHYSIQUE DE LA TRISTESSE van Theodore Ushev
Beste Kortfilm voor Kinderen: CHOUMS ODYSSEE van Julien Bisaro
Beste Kortfilm van de Animeernacht: WILD WEST COMPRESSED van Christian Kaufmann
Beste VR-film: GLOOMY EYES PART 3 van Jorge Tereso en Fernando Maldonado

VR-competitie
Beste Kortfilm: SONGBIRD van Lucy Greenwell, Michelle Kranot en Uri Kranot

Beeld boven: Purpleboy

Geschreven door PIETER DESAEVER
 
onomatopee