Anima #37: Wildebeest pakt twee prijzen

Verrassing zondag op de slotavond van Anima, het drukbezochte animatiefilmfestival in Flagey, Brussel. In de Belgische competitie voor korte animatiefilms kreeg WILDEBEEST (19') van Nicolas Keppens en Matthias Phlips van de jury niet één, maar twee prijzen: de prijs voor de Beste Belgische Kortfilm (geschonken door SABAM) en de Auteursprijs (geschonken door SACD - Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques). Beide prijzen zijn goed voor 2500 euro.

Het was de eerste keer dat een film beide prijzen in ontvangst mocht nemen. WILDEBEEST, door coregisseur Nicolas Keppens omschreven als “een doldwaze komedie over een koppel dat op reis gaat”, ging eind vorig jaar al aan de haal met een publieksprijs op het Leuvens Kortfilmfestival. Op een achtergrond van liveactionopnamen toont de tekenfilm de hilarische belevenissen van een koppel in een Afrikaans dierenpark. De twee hoofdfiguren zijn creaties van tekenaar Matthias Phlips ('MAT'), die ook de cartoons van het dikke naakte mannetje David tekent voor DSWeekblad. Veel van de (dikwijls crue) grappen dragen zijn stempel. De stemmen van de op olifanten verzotte Linda en haar man Troyer die deze hobby niet deelt, zijn ingesproken door Chris Boni en Sam Louwyck.
 
De Grand Prix voor de Beste Film van de Federatie Wallonië-Brussel (2500 euro) ging verdiend naar SIMBIOSIS CARNAL (10'08”) van Rocío Álvarez, een charmant, in pastelkleuren getint, wandelingetje door de geschiedenis van erotiek en seksualiteit, in het juiste ritme gebracht door muziek van Why The Eye. Onder de Belgische kortfilms die zonder prijs naar huis gingen, onthouden we toch de goed gemaakte fabel voor kinderen DE DROOM VAN DE STEENHOUWER (15') van Frits Standaert.

In de internationale competitie was de Grand Prix Anima 2018 voor Beste Kortfilm, goed voor 2500 euro van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, voor MIN BÖRDA (The Burden) van Niki Lindroth von Bahr. Deze merkwaardige surreële musical-poppenfilm ging ook op het jongste festival van Annecy aan de haal met een hoofdprijs. De Speciale Prijs van de Jury was voor WEEKENDS van Trevor Jimenez (VS), het leven van een jongetje aan de hand van de weekeinden die hij afwisselend met mama en papa doorbrengt. De jury van de Belgische filmjournalisten (UBFP-UFK) bekroonde de in vilt vervaardigde poppenfilm HEDGEHOG'S HOME (Het huis van de egel) van Eva Cvijanović.

Het publiek verkoos TEHRAN TABOO van Ali Soozandeh tot Beste Langspeelfilm voor volwassenen. De 37ste editie van Anima lokte meer dan 45.000 bezoekers.

Kijk hier voor het volledige palmares.

Beeld: WILDEBEEST

Geschreven door LUK MENTEN
 
onomatopee