Anima: Voorbeschouwing

Anima 2018 start vrijdag 9 februari met THE BREADWINNER van de Ierse Nora Twomey. De tekenfilm vertelt hoe een 11-jarig Afghaans meisje de kost gaat verdienen voor haar familie nadat haar vader door de Taliban is gevangengezet. Om te kunnen werken dient ze zich als jongen te verkleden. Het animatiefilmfestival in Flagey (Elsene) sluit op zondag 18 februari af met de Zuid-Koreaanse film SO-NA-GI (of ‘The Shower’) van Jae-hoon Ahn. Het festival verwacht 46.000 bezoekers voor de 129 voorstellingen.

Wat staat er nog op het programma? De beste nieuwe korte animatiefilms uit de hele wereld, de beste eindwerken van de animatiefilmscholen, films voor kinderen (ook voor de allerjongsten vanaf 3 jaar), een focus op het wonderbaarlijke animatiefilmland Estland in aanwezigheid van meester Priit Pärn; de nieuwste korte Belgische animatiefilms in de competitie ‘Dit is Belgisch’ en nog veel meer. Alles over deze 37ste editie staat te lezen op www.animafestival.be. Tijdig kaartjes aanschaffen (dat kan online via het programmarooster), vooral voor de projecties in de kleinere Studio's 5 en 1, is aan te raden.

Anima is een grabbelton, waar ieder iets naar zijn smaak vindt. We halen er een handvol voorstellingen en evenementen uit:

– De continue vertoning van alle 26 afleveringen van Jérémie Périns reeks LASTMAN (zaterdag 10 februari, van 19u45 tot circa 3u, geen ondertiteling!). Deze Franse tv-reeks, voor het eerst uitgezonden eind 2016 op France 4, is gebaseerd op de gelijknamige stripreeks rond de werkloze bokser Richard Aldana. Om de haverklap wordt er hard geknokt. Het verhaal is een mix van actie en fantasy. Wil je nagaan of dit spek voor jouw bek is, bekijk dan hier enkele previews.

–  Op woensdag 14 februari om 14u30 vindt de masterclass 'Intuïtieve creativiteit' plaats van Michael Dudok de Wit, met becommentarieerde projecties van zowel zijn korte films als passages uitThe Red Turtle (bespreking). De lezing zal doorgaan in het Engels en kost €35 (studenten betalen €25). Filmprofessionals die lid zijn van MyVAF kunnen zich hier gratis inschrijven, maar wees er snel bij: er zijn maximaal 50 MyVAF-leden toegelaten.

– Voor een keer valt Valentijnsdag middenin de krokusvakantie/festivalweek en dus is een programma opgezet met filmpjes over en voor verliefden: 'Crazy Love', op woensdag 14 februari om 19u30.

– De Animeernacht is een onverslijtbaar onderdeel van Anima dat al bijna net zo lang meegaat als het festival zelf. Zaterdag 17 februari staan 45 korte tot ultrakorte animatiefilmpjes (trefwoorden: humor, spot, liefde, onzin) geprogrammeerd. Begin: 21u30, einde: in het holst van de nacht. Opgesplitst in drie delen met pauzes en (andersoortige) animatie. Onder de naam Anima Nacht heeft precies hetzelfde plaats in Sphinx Gent op donderdag 22 februari van 21u tot 1u.

– Een retrospectieve van de lange tekenfilms van tekenaar Picha (Jean-Paul Walravens). De man, ondertussen 75, leverde in de jaren 70 en 80 drie satirische tekenfilms af die de wereld rondgingen. THE MISSING LINK uit 1980 is te zien in Flagey, TARZOON, SHAME OF THE JUNGLE en THE BIG BANG in CINEMATEK. Dat is ook de plaats voor een uitgebreid (Franstalig) vraaggesprek op woensdag 14 februari om 16u. 

– Dichter bij huis smullen van een portie Anima kan ook. Het programma 'Anima on Tour', een compilatie van de beste kortfilms uit de internationale en de Belgische competitie van dit jaar, trekt door het land. Dit programma is onder meer te zien in Leuven (Cinema Zed, 19, 22 en 24 februari), Antwerpen (Cinema Zuid, 28 februari) en Genk (Euroscoop, datum nog te bepalen).

We mogen enkele duotickets weggeven voor de vertoning van Night is Short, Walk on Girl op zaterdag 17 februari om 19u30 bij Studio 4 (Flagey, Elsene). Stuur daarvoor een mailtje naar info@filmmagie.be

Beeld: Life without Gabriela Ferri, Priit & Olga Pärn © Anima

Geschreven door LUK MENTEN
 
onomatopee