Annecy 2017 in de ban van horrorspektakel

Het wereldwijd belangrijkste animatiefilmfestival in Annecy, in het oosten van Frankrijk, staat dit jaar voor een stuk in het teken van ZOMBILLÉNIUM. Deze Frans-Belgische lange film van Arthur de Pins (Belgische coproducent Belvision) is maandag 12 juni de openingsfilm van de 41ste editie van het festival en tegelijk een van de negen lange animatiefilms in competitie.

ZOMBILLÉNIUM, een horrorfilm voor een groot publiek, komt vanaf 18 oktober in de Franse zalen. De 39-jarige Bretoen Arthur de Pins begon zijn carrière als animatiefilmer. Maar na drie beloftevolle kortfilms gaf hij er de voorkeur aan strips te tekenen. Zo tekende hij drie Zombillénium-albums (2010-2013), over een horrorpretpark waar echte zombies en monsters de zaak leiden. Het is dat gegeven dat de ondertussen befaamde striptekenaar zelf bewerkte tot zijn eerste lange animatiefilm.   

Uiteraard staat er nog veel meer op het programma. Als “mondiale referentie van de animatiefilm”, zoals het festival zichzelf noemt, blijft het traditioneel belangrijk voor de korte artistieke animatiefilm. De afgelopen jaren is het daar bovenop in toenemende mate een uitstalraam voor langspelers geworden. Het onderdeel van het festival waar nog meer groei in zit is de filmmarkt Mifa (dit jaar met een dag uitgebreid). Hier worden internationale deals gesloten voor coproductie en verkoop van films en niet te onderschatten ook massa’s tv-series voor kinderen.

Er wordt dit jaar uitgekeken naar verschillende nieuwe langspelers. Een verrassing zou de Pools-Britse film LOVING VINCENT (in competitie) kunnen zijn, een in olieverf en Van Gogh-stijl gepenseelde biografie van Vincent van Gogh (regisseurs Dorota Kobiela en Hugh Welchman). Het duo Benjamin Renner en Patrick Imbert, de makers van Ernest et Célestine (2014), presenteert een nieuwe kinderfilm, LE GRAND MÉCHANT RENARD ET AUTRES CONTES (buiten competitie), die meteen na het festival in Frankrijk uitkomt, en ook in België, zij het enkel in Brussel en Wallonië.

Naast negen competitiefilms en dertien langspelers buiten competitie heeft het festival ook 87 korte films die dingen naar een prijs. Elf daarvan zitten in de voor experimenteel werk voorbehouden reeks Off-Limits, 21 in een nieuw gecreëerde reeks Perspectives met films van beloftevolle jonge auteurs. De Zwitserse kortfilmmaker Georges Schwizgebel ontvangt tijdens de slotceremonie zaterdag 17 juni een Cristal d’honneur ter bekroning van zijn oeuvre.

China is dit jaar de eregast en krijgt een reeks retrospectieves. “Wij willen het hebben over de Chinese animatiefilmindustrie en zijn snelle ontwikkeling, maar ook de meest individuele stemmen laten horen”, aldus artistiek gedelegeerde Marcel Jean. Nog geen twee weken voor de start van het festival werd echter de lange tekenfilm Have a Nice Day van Liu Jian geschrapt uit de competitie voor het Cristal du long métrage. Dat gebeurde onder druk van de Chinese autoriteiten en vervolgens van de producent. Het festival liet weten de officiële druk te betreuren en zei te hopen dat “het internationale publiek spoedig de gelegenheid krijgt om van deze opmerkelijke film kennis te nemen”. De tekenfilm was eerder dit jaar onder meer op het festival van Berlijn te zien.

België is vrij goed vertegenwoordigd in Annecy. Ons land is coproducent van ZOMBILLÉNIUM, maar bijvoorbeeld ook van RICHARD THE STORK (vijflandencoproductie met de Walking the Dog-studio’s in Brussel en Genk) die buiten competitie loopt. Deze leuke familiefilm (regie Reza Memari en Toby Genkel) over een musje dat denkt een ooievaar te zijn is al in een vijftiental landen uitgebracht en deed het goed in onder meer Noorwegen, Duitsland en Rusland. Distributie in België is pas in oktober gepland. De uit een montage van foto’s samengestelde kortfilm KL van William Henne en Yann Bonnin (collectief Zorobabel) is opgenomen in de kortfilmcompetitie. De abstracte tekenfilm THE GAP van Patick Vandebroeck, waarin een kubistisch mannetje het gemunt heeft op een rood ‘bolletje’ dat graag gaten maakt, zit in de nieuwe sectie Perspectives. Dat is ook het geval voor TINY BIG van Lia Bertels (productie Charleroi Danses) en INHIBITUM (L’atelier collectif, productie Zorobabel). Films van vijf studenten aan Belgische scholen werden geselecteerd voor de studentenfilmcompetitie. Drie van hen studeerden af aan het Franstalig-Brusselse La Cambre: Laura Nicolas met 69SEC, Lora D'Addazio met JULIETTE en Violette Delvoye voor PROJECTION SUR CANAPÉ. Twee anderen studeerden af aan KASK (Gent): Vincent Lynen met PLAY BOYS en de Nederlandse Jasmijn Cedée met TOER.

Beeld boven: ZOMBILLÉNIUM

Info & tickets

Geschreven door LUK MENTEN
 
onomatopee