Annecy: Pavlátovás Tram is beste kortfilm

TRAM, een 7 minuten durend tekenfilmpje vol humor over de erotische dromen van een trambestuurster, bedacht en geanimeerd door de Tsjechische Michaela Pavlátová, heeft op het animatiefilmfestival van Annecy het ‘Cristal’ voor de beste korte film gekregen. Daar bovenop kwam nog de FIPRESCI-prijs van de internationale filmpers.

Tijdens de tramrit met surrealistische allures worden stuurstangen, tramkaartjes, ontwaardingstoestel en de knop om de deuren te openen, erotische symbolen. De beelden worden voortgedreven door obsessief ritme en muziek. TRAM is gemaakt als eerste deeltje in een mozaïekfilm waarin een achttal animatiefilmmaaksters vrouwelijke seksuele fantasieën in beeld brengen. Met de bekroning komt er wellicht vlugger geld los om dit Franse project te voltooien.

De speciale prijs van de kortfilmjury ging naar EDMOND ÉTAIT UN ÂNE, een schitterend getekend en goed verteld verhaal over ieders recht op ‘anders zijn’ van Franck Dion (FR-CA).
Poppenfilm OH WILLY… van Emma de Swaef en Marc James Roels zat ook in competitie, maar kreeg er geen nieuwe lauweren bij.

Geschreven door LUK MENTEN