Antwerpse stadsbioscoop Cartoon’s heropent

Met een keuze tussen drie films, waaronder Gloria van Sebastián Lelio, zeer enthousiast onthaald op het Filmfestival van Berlijn in 2013, geeft de vernieuwde stadsbioscoop Cartoon’s in hartje Antwerpen op vrijdag 28 februari het startschot voor wat, hopelijk, voor enige continuïteit zal zorgen. Na het faillissement eind september vorig jaar bestond er twijfel over het voortbestaan van de alom bekende bioscoop. Minder dan een maand later maakten Jan De Clercq van de Belgische Lumière groep (filmdistributie- en productiehuis) en Pim Hermeling van de Nederlandse tak van het internationaal erg bekende A Wild Bunch bekend dat ze de handen in elkaar zouden slaan om de toekomst van Cinema Cartoon’s te verzekeren, in Antwerpen de grootste afnemer van hun kwaliteitsfilms.

“Geen arthouse wel een stadsbioscoop”


Amper een half jaar na het faillissement is Cartoon’s klaar om opnieuw de deuren te openen. Op een persconferentie benadrukten zowel De Clercq als Hermeling dat zij voortaan alvast de benaming ‘arthouse cinema’ niet meer gebruiken. Van nu af aan is de Cartoon’s gewoon een ‘stadsbioscoop’. 
Voor iedereen toegankelijk zijn is de grootste doelstelling. De filmprogrammatie zal telkens voor een volledige maand worden vastgelegd, naar analogie met de stadsbioscoop Lumière in Brugge en naar het model van de succesvolle filmzalen in het Luikse Les Grignoux. Films zullen op verschillende dagen en tijdstippen te bekijken zijn, om op die manier het bereik van elke film, hoe klein die ook is, zo groot mogelijk te maken en de filmbezoeker de kans te geven zijn filmavond deftig in te plannen. Voorts werd de reeds aanwezige projectie- en geluidsapparatuur met de hulp van het technische ploeg uit Brugge volledig op punt gezet om het publiek een niet te vergeten kijkervaring te bezorgen. 
Aan de infrastructuur van het gebouw kon echter weinig of niets worden veranderd; de drie oorspronkelijke zalen bevinden zich dus nog altijd op dezelfde plek, weliswaar met herstelde en comfortabele zetels en een verse lik verf op de muren. “Als we het doen, dan moet het goed zijn.”


Het hele complex werd voorzien van frisse en uitnodigende kleuren op de muren en de elektriciteit, ook de verlichting, de verluchting en het sanitair zijn volledig vernieuwd. Daar zei De Clercq nog over: “Eenmaal we overtuigd waren van wat we zouden doen, waren we het erover eens over dat áls we het gingen doen, het wel ineens goed moest zijn.”
Het café, dat zo’n acht jaar geleden de deuren sloot, werd nieuw leven ingeblazen en voorzien van een ingang via de bioscoop zelf. In het café zal een klein menu worden aangeboden. En op donderdagavonden zal er aan beginnende muziekgroepen, op zoek zijn naar een platform, die kans worden aangeboden. “Door het café beter te integreren, hopen we het publiek langer hier te houden dan alleen maar voor de film. We willen hen eigenlijk echt een avondje uit bezorgen, gezellig eerst een film gaan kijken en hen uitnodigen om achteraf in het café bij pot en pint nog wat na te praten”, aldus Pim Hermeling.

Geschreven door STEPHANIE CARACATSANIS