Argo wint Oscar voor Beste film

Een uitgesproken winnaar, zoals vorig jaar The Artist, was er niet op de 85ste Academy Awards, maar het gijzelingsdrama Argo van Ben Affleck ging wel lopen met de hoofdprijs: de film kreeg de Oscar voor beste film. Affleck was verrassend genoeg niet genomineerd in de categorie beste regisseur. Het was Ang Lee die daar in de prijzen viel, voor zijn boekverfilming Life of Pi. Life of Pi kaapte het meeste aantal Oscars weg: vier in totaal. Argo won er drie, net als Les Misérables. Het historische drama Lincoln van Steven Spielberg wist slechts twee van haar twaalf nominaties om te zetten in gouden beeldjes, waar natuurlijk de derde Oscar als beste acteur bijzat voor favoriet Daniel Day-Lewis, een unicum in de categorie. Dood van een schaduw van onze landgenoot Tom Van Avermaet, genomineerd in de categorie beste kortfilm, viel naast de prijzen.

In de categorieën beste actrice en beste vrouwelijke bijrol waren het ook de favorieten die hun nominatie verzilverden, respectievelijk Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook) en Anne Hathaway (Les Misérables). Christoph Waltz won de Oscar voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol in Tarantino’s Django Unchained. Drie jaar geleden won Waltz ook al in dezelfde categorie voor een rol in een Tarantino film (Inglourious Basterds). Ook Tarantino zelf viel in de prijzen. Hij kreeg de tweede Oscar uit zijn carrière, voor beste originele scenario. Het beste bewerkte scenario was voor Argo.

Geheel conform verwachtingen won Amour van Michael Haneke in de categorie beste niet-Engelstalige film. Brave won de Oscar voor beste animatiefilm. Searching for Sugar Man was de beste documentaire.

Dit zijn alle Oscarwinnaars op een rijtje:

Beste film: Argo
Beste regisseur: Ang Lee (Life of Pi)
Beste acteur: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Beste actrice: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
Beste acteur in een bijrol: Christoph Waltz (Django Unchained)
Beste actrice in een bijrol: Anne Hathaway (Les Misérables)
Beste origineel scenario: Django Unchained
Beste bewerkt scenario: Argo
Beste niet-Engelstalige film: Amour (Michael Haneke)
Beste kortfilm: Curfew
Beste animatiefilm: Brave
Beste animatie kortfilm: Paperman
Beste documentaire: Searching for Sugar Man
Beste documentaire kortfilm: Inocente
Beste soundtrack: Life of Pi
Beste origineel nummer: Skyfall (Adele)
Beste camerawerk: Life of Pi
Beste montage: Argo
Beste geluid: Les Misérables
Beste geluidsmontage: Zero Dark Thirty en Skyfall
Beste kostuums: Anna Karenina
Beste make-up: Les Misérables
Beste speciale effecten: Life of Pi
Beste aankleding: Lincoln

Geschreven door NIELS LAVEREN