BAFTA'S 2017

12 februari reikte de British Academy of Film and Television Arts de BAFTA’s uit aan de beste filmproducties van 2016. Net als bij de Amerikaanse Oscars of Academy Awards had bij de Britse tegenhanger LA LA LAND van Damien Chazelle veruit het grootste aantal nominaties.

De film won vijf van de elf BAFTA’S waarvoor hij genomineerd was: Beste Film, Beste Regisseur (Damien Chazelle), Beste Actrice in een Hoofdrol (Emma Stone), Beste Cinematografie (Linus Sandgren) en Beste Originele Muziek (Justin Hurwitz). Hoewel Ryan Gosling ook genomineerd was als Beste Acteur voor zijn hoofdrol in LA LA LAND, ging die prijs naar Casey Affleck in MANCHESTER BY THE SEA. De titel van de film verwijst naar het gelijknamige Amerikaanse stadje waarnaar het hoofdpersonage terugkeert om voor de zoon van zijn overleden broer te zorgen. De film won ook de prijs voor Beste Originele Scenario (Kenneth Lonergan). Het Beste Herschreven Scenario was dat van LION, het langspeeldebuut van Garth Davis, gebaseerd op het waargebeurde verhaal zoals dat is neergeschreven door Saroo Brierly in A Long Way Home.

Prijzen werden uitgereikt in 24 categorieën, waarbij enkele specifiek gericht op Britse producties. I, DANIEL BLAKE (regie Ken Loach, scenario Paul Laverty) won de prijs voor ‘Outstanding British Film’ en het in België (nog) niet uitgebrachte UNDER THE SHADOW (regie en scenario Babak Anvari) ‘Outstanding Debut by a British Writer, Director or Producer’. HOME (Daniel Mulloy) won de BAFTA voor Beste Britse Kortfilm, A Love Story (Anushka Kishani Naanayakkara) voor Beste Korte Animatiefilm.

De Beste (lange) Animatiefilm van 2016 is volgens de Britse Academie KUBO AND THE TWO STRINGS (beeld). Deze film is niet door een grote studio geproduceerd, maar door regisseur Travis Knight zelf, die als hoofdanimator voor het Amerikaanse Laika Entertainment werkt. De film is zijn regiedebuut. De andere genomineerden kwamen wél van grote studio’s: Moana (hier uitgebracht als Vaiana) en Zootopia (hier Zootropolis) zijn geproduceerd door Walt Disney Animation Studios en Finding Dory door Pixar Animation Studios, sinds 2006 ook deel van Walt Disney Pictures.

Resten er nog twee grote categorieën, namelijk Beste Documentaire: 13TH van Ava DuVernay (geen Belgische release) en Beste Anderstalige Film: SON OF SAUL (László Nemes), die in Groot-Brittannië pas in 2016 in de zalen kwam.

De overige BAFTA’S:

Beste Acteur in een Bijrol: Dev Patel (Lion)

Beste Actrice in een Bijrol: Viola Davis (Fences)

Rising Star (verkozen door publieksstemming): Tom Holland (Captain America: Civil War)

Montage: Hacksaw Ridge (montage door John Gilbert)

Make-up en haar: Florence Foster Jenkins (J. Roy Helland, Daniel Phillips)

Kostuums: Jackie (Madeline Fontaine)

Productiedesign: Fantastic Beasts and Where to Find Them (Stuart Craig, Anna Pinnock)

Special Effects: The Jungle Book (Rob Legato)

Geluid: Arrival (Sylvain Bellemare, Claude La Haye en Bernard Gariépy Strobl)

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS
 
onomatopee