Bande de Filles: Quinzaine des Réalisateurs

De Quinzaine des Réalisateurs opende het filmfestival strak met Céline Sciamma’s BANDE DE FILLES op de electrobeats van Para One. Opnieuw weet Sciamma, die we kennen van Tomboy (2011), haar lievelingsthema een plaats te geven: de rolmodellen voor meisjes en jongens. De natuurlijke acteerstijl vindt Sciamma bij niet professionele acteurs met wie ze souplesse bewaart en de strakke opbouw van het scenario ondersteunt.

Merieme (Karidja Toure) is 16 jaar, zorgzaam voor haar zusjes, verlegen, sportief, verliefd maar wordt van school gestuurd. Deze wending leidt het meisje, dat een normaal leven wil en zoals iedereen wil zijn, naar de wereld van ‘Lady’ en haar meisjesbende in de Parijse banlieue waar ze woont. Nadat Merieme zich tot alter-ego Vic ontpopt, begint voor haar een ander leven dat haar steeds dieper in de banlieue sfeer duwt waarin eenzaamheid, geweld en drugs hun plaats opeisen.

BANDE DE FILLES is ook een warm en fijngevoelig verhaal van relaties waarin muziek (Rihanna’s Diamonds) en humor mensen verbinden en waarin meisjes troost vinden in elkaars armen zonder sentimentele valkuilen. Sciamma’s doortastende, empathische benadering van haar personages en onderwerpen schijnen als een gepolijste diamant op het witte doek.

Geschreven door ELENI PASCHALIDIS
 
onomatopee