Be Film Festival verenigt Belgische films

Een bonte verzameling van Belgische films die in 2016 in de zalen te zien waren. Dat kunnen we dit jaar opnieuw verwachten van het Be Film Festival, dat plaatsvindt bij Bozar en Cinematek van 22 tot 30 december. De recensies die je op de onderstaande links vindt, kunnen je verder helpen met je keuze uit het programma. Voor wie zich liever laat verrassen, is er iedere dag een avant-première te ontdekken.

Op vrijdag 23 december kan je kiezen tussen de avant-première van JE SUIS RESTÉ DANS LES BOIS (Vincent Solheid, Erika Sainte & Michaël Bier) en ACHTER DE WOLKEN. De acteursfilm met Jo Demeyere en Chris Lomme kwam in februari uit, toen Filmmagie het volgende schreef: "Cecilia Verheyden – ze weet als geen ander veel uit haar acteurs te puren – had samen met haar twee begenadigde acteurs, monstres sacrés, iconen van het Vlaamse theater, aandacht voor elk detail, voor de kleinste geste, het minste woord dat haar hoofdpersonages duidt, diepte geeft, karakter verleent." (FM 662) De derde film op vrijdag is "de volwassen morele cinema" van LA FILLE INCONNUE (Jean-Pierre en Luc Dardenne).

Tijdens het weekend blijft het kalm en wordt enkel Michael Dudok de Wits THE RED TURTLE vertoond op zaterdag. Een vertoning om 11u, waarbij kinderen welkom zijn. De film heeft een traag ritme en een sobere visuele stijl. Luk Menten: "Dudok de Wit ruilde zijn typische penseeltekeningen in zwarte inkt in voor sobere ‘klare lijn’-tekeningen en nam in de decors ballast weg zonder in schraalheid te vervallen. Hij weet waar en hoe hij kleur subliem kan gebruiken. De droomscènes zijn – net zoals de louter door de maan verlichte nachtscènes - in zwart-wit getekend en werken hypnotiserend." (FM 666)

De moeite op maandag zijn om 21u PARASOL ("Valéry Rosier vat hun tristesse in een bezwerende mengeling van alledaags realisme en pijnlijke humor.") en om 21u30 L'ÉCONOMIE DU COUPLE, "een verstikkende huis-clos" van Joachim Lafosse (À perdre la raison) over de manier waarop een koppel werkt of niet werkt. Dinsdag kan je onder andere kiezen voor KING OF THE BELGIANS (Peter Brosens & Jessica Woodworth) waarover Mik Torfs het volgende schreef: "KING OF THE BELGIANS kiest ondubbelzinnig voor de sympathie en de warmte. Op het filmfestival van Venetië raakte men er niet over uitgepraat en een beter tegengif tegen de deprimerende berichten uit de Wetstraat kan je je inderdaad moeilijk voorstellen. Toch valt moeilijk te negeren dat Brosens scherpere cinema maakt wanneer hij de donkere registers bespeelt."  Ook die dag om 19u, maar dan bij Cinematek, de tweede film van Joachim Lafosse op het festival: LES CHEVALIERS BLANCS. "Sommige NGO's gaan ver, zeer ver om hun doel te bereiken. Een daarvan, het Franse L'Arche de Zoé, bakte het wel erg bruin en veroorzaakte in 2007 een regelrecht schandaal en zelfs een diplomatiek incident. Voor LES CHEVALIERS BLANCS baseerde Lafosse zich losjes op deze zaak, al krijgt de betrokken ngo gemakshalve een andere naam." De regisseur is aanwezig voor een Q&A.

Het festival, dat duidelijk het Frans als voertaal hanteert, peilde via Facebook naar de favoriete Belgische film aller tijden. De volgende acht werden het vaakst vermeld: Bande de cons (Roland Lethem), Dikkenek (Olivier Van Hoofstadt), Les convoyeurs attendent (Benoît Mariage), De helaasheid der dingen en The Broken Circle Breakdown (Felix Van Groeningen), Toto le héros en Mr. Nobody (Jaco Van Dormael) en Vase de noces (Thierry Zéno). Van deze lijst kreeg THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN de meeste stemmen. De film wordt vertoond op dinsdag 27 december om 21u15 bij Bozar.

Passeren nog de revue: op woensdag LE COEUR RÉGULIER (Vanja d'Alcantara), THE LAND OF THE ENLIGHTENED ( "Pieter Jan De Pue's debuut vertrekt bij het mythische verleden van Afghanistan – niet het stenen tijdperk waarnaar Bush en zijn haviken het verwezen – om westerse kijkers het land binnen te trekken.") en VINCENT (Christophe Van Rompauy): "Meer dan een lezing over ecologie is VINCENT een familiefilm met situatiehumor (vooral van Barbara Sarafian als moeder/heldin van het gezin), klefheid en véél toeval. Alle ingrediënten dus voor een feelgood-movie." Op donderdag kunnen we LES PREMIERS, LES DERNIERS en BELGICA (Felix Van Groeningen) aanraden, "een krachttoer, een bedwelmende visuele en auditieve trip door het nachtleven". Afsluiters van het festival zijn niet bepaald hoogvliegers: BROER (Geoffrey Enthoven) en het veelbesproken BLACK (Adil El Arbi & Bilall Fallah). 

Bekijk het volledige programma hier.

Beeld: L'Économie du couple

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS