Belgen present in Venetië

Het Vijfde seizoen (foto), de nieuwe film van Peter Brosens & Jessica Woodworth, geselecteerd voor de competitie van het Filmfestival van Venetië (29 augustus – 8 september), maakt bijgevolg kans op de Grote Prijs: de Gouden Leeuw. Het moet al een eeuwigheid geleden zijn dat er nog eens een Vlaamse film in competitie op het Lido van Venetië was.
Gedraaid in de Belgische Ardennen, in de Condroz namelijk, de thuis van Brosens & Woodworth, vertelt de film van een dorp dat door een natuurramp wordt getroffen: de lente wil maar niet beginnen.
Het Vijfde seizoen is het laatste deel van een drieluik. Samen met Khadak, de Leeuw van de Toekomst in Venetië 2006, en het enkele jaren later voor Cannes geselecteerde Altiplano (Semaine de la critique) gaat ook hun nieuwe film over de problematische verhouding tussen mens en natuur. Eerst in Mongolië, dan in de Andes in Peru (Latijns-Amerika) en deze keer in hun thuisbasis zelf. Deze coproductie tussen België, de twee gemeenschappen, Nederland en Frankrijk, wordt gedistribueerd door Imagine en is vanaf 23 januari 2013 in de zaal te zien.

Welcome Home, het langspeelfilmdebuut ‘van audiovisueel createur’ Tom Heene - zo wil de maker per se worden genoemd - is in Venetië voor de Venice Critics Week, het equivalent van de Quinzaine in Cannes.
Welcome Home, geproduceerd door Minds Meet, portretteert een jonge vrouw (Manah Depauw) op drie belangrijke kantelmomenten in haar leven.

Met de komedie Tango libre maakt Frédérique Fonteyne (Une liaison pornographique, La femme de Gilles) opnieuw zijn opwachting in Venetië, deze keer in de sectie Orrizonti. Tango libre, overigens ook de openingsfilm van het Festival van de Franstalige Film van Namur (FIFF) eind september, is het verhaal van een cipier die er alleen maar van droomt om tango te leren dansen…

En ten slotte is er Kinshasa Kids van Marc-Henri Wajberg, de maker bijna 20 jaar geleden van de biopic Just Friends (1993), die een plaats in de Venice Days wist te versieren. De in Kinshasa opgenomen film portretteert acht straatkinderen die van hekserij worden beschuldigd. Om hun lot te ontlopen creëren ze een rapgroep.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee