Belgische film opent festival van Rotterdam

Met 38 TEMOINS, een romanverfilming van de Belgische cineast Lucas Belvaux, begint op 25 januari de 41ste editie van het Filmfestival van Rotterdam, in het filmfestivallandschap al jarenlang een stevige garantie voor de meest eigenzinnige films van aanstormend (en soms gevestigd) talent. Ook LES GEANTS van Bouli Lanners gaat er in première vooraleer hij in de gewone bioscoop in Nederland zal te zien zijn.

Andere premières zijn onder meer: de al in Venetië bejubelde Britse films WUTHERING HEIGHTS van Andrea Arnold en SHAME van Steve McQueen. Maar eveneens HUGO, de fraaie hommage van Martin Scorsese aan de Franse filmpionier Georges Méliès, LE HAVRE van Aki Kaurismaki en DANGEROUS METHOD van David Cronenberg, waarin telkens op zeer diverse en uiteenlopende manieren een brok nostalgie wordt geserveerd.

De omwentelingen in de Arabische wereld worden becommentarieerd dankzij films uit Egypte, Tunesië, Syrië en Libanon. Cultliefhebbers kunnen dan weer terecht bij Braziliaanse trashfilms uit de jaren 70 en 80. In de Rotterdamse galerie Roodkapje leidt de Franse filmer en muziekvideomaker Michel Gondry, bekend van o.m. ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’, een workshop. Een speciaal programma binnen het festival en slotte is gewijd aan het werk van de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei, die in eigen land allesbehalve in de gratie staat van de autoriteiten.

Geschreven door FREDDY SARTOR