Belgische Filmkritiek lauwert Killer Joe en Le Havre

KILLER JOE (foto) van de Amerikaanse filmmaker William Friedkin is door de leden van de Unie van de Belgische FilmPersbond (UBFP), een van de filmpersbonden in België, verkozen tot Beste Film van 2012.

De Grote Prijs kwam volgens het juryrapport toe aan KILLER JOE, “de comeback van William Friedkin, als thriller én als zwarte komedie een van de meest lucide films over Amerika sedert The Texas Chain Massacre.”

KILLER JOE haalde het in de finale van ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA van de Turkse filmer Nuri Bilge Ceylan.

KILLER JOE volgt op de erelijst ‘Drive’ op.

De Humanum Prijs, traditiegetrouw voor een film die pleit voor het harmonieuze samenleven van verschillende culturen en volkeren, was voor LE HAVRE van de Finse filmmaker Aki Kaurismäki die het haalde van MONSIEUR LAZHAR en BEASTS OF THE SOUTHERN WILD.

LE HAVRE vertelt van een verpauperde schoenpoetser Marcel Marx die in het Franse havenstadje Le Havre poogt een jonge Afrikaanse vluchteling uit de handen van de politie te houden. De jury: “Mee dankzij de droge humor krijgt het eenvoudige maar nooit zwaarmoedige verhaal universele zeggingskracht.”

Vorig jaar was de Prix Humanum voor de Iraanse film ‘A Separation’.

De UBFP/UPCB, opgericht in 1925, lid én medeoprichter van de Federatie van de Internationale Filmpers (Fipresci), telt ruim 100 beroepsjournalisten die over film berichten. Sedert 2012 is David Hainaut de voorzitter.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee