Belgische filmpers kroont Manchester by the Sea & Insyriated

De Unie van de Belgische Filmpers (UBFP) heeft zijn Grote Prijs toegekend aan 'Manchester by the Sea' van Kenneth Lonergan, ook al de beste film volgens de Gewikt-recensenten van 'Filmmagie'. De Humanum Prijs ging naar de Belgische film 'Insyriated' van Philippe Van Leeuw.

Na Toni Erdmann vorig jaar verkiezen de leden van de UBFP, een bond van Belgische filmjournalisten die sinds 1925 bestaat, MANCHESTER BY THE SEA tot Beste Film van 2017. Het familiedrama van Kenneth Lonergan is, volgens de UBFP, "een intieme reflectie, ontdaan van sentimentaliteit over schuld en rouw, een persoonlijk verhaal met universele spanwijdte, dat zich onderscheidt door een realistische en genuanceerde observatie van de tragedie en het menselijk lijden". Onze recensie van de film vind je hier.

Het oorlogsdrama INSYRIATED, in oktober nog opener van Film Fest Gent, kreeg de Humanum Prijs voor zijn "zeer menselijke en aangrijpende kant" en omdat die de "universele neiging waarin iedereen zich houdt aan zijn eigen waarheid" in beeld brengt. Van Leeuws film volgt daarmee Gianfranco Rosi's Fuocoammare op. Lees hier onze recensie van INSYRIATED.

Geschreven door FILMMAGIE