Berlinale nadert eindmeet

Tot halfweg de Berlinale was een trio Zuid-Amerikaanse films favoriet voor de Gouden Beer, die zaterdag wordt uitgereikt. Behalve het donkere priestersportret EL CLUB van de Chileen Pablo Larrain en het poëtische EL BOTON DE NACAR van zijn landgenoot Patricio Guzman. De derde kandidaat is het even beeldschone als exotische IXCANUL (VOLCANO) van de in Parijs wonende filmregisseur Jayro Bustamante die oorspronkelijk uit Guatemala komt en er ook zijn film opnam. Het op waar gebeurde feiten gebaseerde IXCANUL portretteert een intense moeder-dochterrelatie te midden de Maya's. Het meisje van 17 jaar dreigt te worden uitgehuwelijkt terwijl ze eigenlijk hele andere dromen heeft. Een prachtig filmgedicht over onmacht, onmondigheid en waardigheid.

Van de gevestigde waarden zoals Werner Herzog, Wim Wenders, Benoît Jacquot, Terrence Malick & Jafar Panahi blijven de twee laatste moeiteloos overeind met daarbij nog een lichte voorkeur voor TAXI van Panahi. Of KNIGHT OF CUPS van Terrence Malick met Christian Bale als een door het leven dolende scenarioschrijver die in een impasse is beland en samen met zijn muze Natalie Portman een love story uitprobeert is nog maar de vraag. Het publiek smulde alvast van de onafgebroken stroom van wonderbaarlijke beelden en flarden hemelse muziek waar Malick de kijker in onderdompelde.

Tot de outsiders behoort een film zoals 45 YEARS (foto) waarin Andrew Haigh een ouder worden koppel portretteert,hun gekissebis, hun innige momenten en het elkaar niet kunnen los laten. Vooral Charlote Rampling schittert en het moet al aardig mis lopen wil de jury haar knalprestatie negeren.

Grote onbekende is de zigeunerfilm AFERIM! van Radu Jude, vorig jaar nog goed voor de Gouden Beer van de kortfilm. Want met de Roemenen weet je maar nooit, gezien de talloze filmprijzen die de Roemeense cinema de jongste jaren wist te verzamelen. Of komt de winnaar toch nog uit onverwachte hoek?

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee