BIFFF 2016, triomftocht voor de Aziatische film

Het gereputeerde Festival van de Fantastische Film van Brussel, beter bekend als het BIFFF, zit er weer op, de prijzen zijn bekend. De leden van de internationale jury met Jaume Balaguero, Bai Ling, Marc Caro, Luigi Cozzi en Jasna Kohoutova reikten de hoofdprijs, de Gouden Raaf, uit aan I AM A HERO (foto) van de Japanner Shinsuke Sato. De film is gebaseerd op de gelijknamige horrormanga van Kengo Hanazawa, waarin het hoofdpersonage Hideo Suzuki te maken krijgt met een virus dat mensen langzaamaan in zombies transformeert.  

De Zilveren Raaf was voor twee Zuid-Koreaanse films: de animatiefilm SEOUL STATION van Yeon Sang-Ho is de eerste, waarin kannibalisme de grootstad Seoul op zijn kop zet. De Tweede Zilveren Raaf is de actiefilm THE PHONE van Bong-joo Kim. De filmmaker waagt zich hierbij voor het eerst aan een langspeelfilm die in zijn thuisland alvast goed scoorde. De film vermengt actie met sci-fi, waarbij het voor het hoofdpersonage Dong-ho mogelijk is om te tijdreizen om zijn vrouw terug te krijgen. THE ARTI: THE ADVENTURE BEGINS, een film uit Taiwan van Huang Wen Chang, kreeg een speciale vermelding. Opnieuw een animatiefilm waarin fantasie en sci-fi aan bod komen, en waar er met handpoppen werd gewerkt. De houten robot Arti-C gaat op zoek naar de mysterieuze De Oorsprong dat hem energie levert.  

Het is al voor de tweede keer dat de Spaanse cineast Javier Ruiz Caldera de publieksprijs in ontvangst mocht nemen op het BIFFF. In 2013 met Ghost Gradation (toen ook goed voor de Gouden Raaf), dit jaar met SPY TIME, naar de populaire strip van Manuel Vazquez Gallego. De actiekomedie vertelt het verhaal van de 30-jarige Adolfo die ontdekt dat zijn vader een dubbele identiteit heeft, nadat hij zelf door enkele mannen werd nagezeten.  

Bij de kortfilms ging L’OEIL SILENCIEUX met de Grote Prijs en de Zilveren Méliès naar huis. De maker, Karim Ouelhaj groeide in Luik op en vertelt van Bernard die op een dag een gat in zijn vloer ontdekt en eindelijk de kans schoon ziet om zijn buurvrouw te bespieden ... 

De grote winnaar bij de kortfilms was Majin Tikal, die maar liefst drie keer in de prijzen viel. Zijn afstudeerproject voor de filmschool, het INSAS in Brussel, met als titel XYZ, THE CITY HUNTER, mocht de BeTV-, SABAM- én de Persprijs mee naar huis nemen. Over deze laatste prijs mocht onze eigenste Charlotte Timmermans, redactielid van Filmmagie, mee de winnaar kiezen. XYZ, THE CITY HUNTER is een actiekomedie over Usagi Tanase die de moord op zijn verloofde wil wreken, wat hem bij de City Hunter Ryo Saeba brengt. “De film is een manga-adaptatie waaruit appreciatie voor het genre blijkt. Het is een zeer professioneel eindwerk”, aldus jurylid Charlotte. 

Ondanks de terreurdreiging wist het festival dit jaar toch nog 53.000 fantastische filmliefhebbers naar de hoofdstad te lokken.

Geschreven door AMBER PAULUS
 
onomatopee