BIFFF 2017: Brussel, hoofdstad van de fantastische film

Liefhebbers van absurde sciencefiction-, horror-, fantasy- en cultfilms weten weer waar naartoe in de paasvakantie. Het Brussels International Festival of Fantastic Film, kortweg BIFFF, slaat van 4 tot en met 16 april de tenten op in Bozar. Meer dan zomaar een filmfestival zet BIFFF ook in de 35ste editie weer sterk in op de beleving, met tal van thematisch verbonden nevenactiviteiten.

Commerciële cinema hoef je ook dit jaar niet te verwachten. BIFFF specialiseert in eigengereide producties, in ‘fantastische’ films die in de meeste gevallen (nog) geen Belgische verdeler hebben. Terugblikkend op de geschiedenis van het festival kan je niet anders dan vaststellen dat de organisatie een bijzonder goede neus heeft om groot talent te programmeren of als gast op te voeren. Wes Craven, Peter Jackson, John Landis, Terry Gilliam, John Dante, William Friedkin … allemaal tekenden ze in het verleden present.

Ridders van de Raaf

Het past dan ook dat niemand minder dan de Zuid-Koreaanse filmer Park Chan-wook (Oldboy, Stoker, The Handmaiden) op de openingsdag van deze editie aanwezig zal zijn, en vlak voor de openingsfilm de Orde van de Ridders van de Raaf zal mogen vervoegen. Deze ridderorde van het BIFFF rekent tot haar leden al onder anderen Joe Dante, Dario Argento, Terry Gilliam, Neil Jordan, Barbara Steele, Jean-Pierre Jeunet, Luc Besson en Harry Kümel. Parks vampierenfilm THIRST uit 2009 wordt voor de gelegenheid nog eens vertoond, naast I’M A CYBORG BUT THAT’S OK (2006) en LADY VENGEANCE (2005).

Ook Alejandro Amenábar wordt dit jaar geridderd. Zijn debuutfilm Thesis (1996) won in 1997 op het BIFFF een Zilveren Raaf. De Chileense Spanjaard bouwde in de 20 daaropvolgende jaren een mooie carrière uit, zo bewijzen Abre los ojos (1997, in 2001 ‘veramerikaanst’ tot Vanilla Sky), The Others (2001) en Mar adentro (2004).

Blikvangers

Openingsfilm dit jaar is THE GIRL WITH ALL THE GIFTS van de Schot Colm McCarthy, die in het recente verleden afleveringen van de tv-series Doctor Who, Sherlock en Peaky Blinders regisseerde. De film belooft een postapocalyptische zombieprent te worden die de selectieheren van het BIFFF tippen als een potentiele troonopvolger van 28 Days Later (2002, Danny Boyle).

Enkele andere blikvangers zijn SWISS ARMY MAN (Dan Kwan en Daniel Scheinert), met daarin een nu al beruchte scène met de voormalige Harry Potter Daniel Radcliffe als flatulerend lijk, ESCAPE ROOM (Peter Dukes), een film die zijn inspiratie haalde bij de aan populariteit winnende escape rooms waarin deelnemers aan een ontsnappingsspel zich vrijwillig laten opsluiten. Verder is het uitkijken naar FREE FIRE van Ben Wheatley (High-Rise), HEADSHOT van BIFFF-habitues Kimo Stamboel en Timo Tjahjanto (Macabre, Killers), DEATH NOTE: LIGHT UP THE NEW WORLD van Shinsuke Sato, die vorig jaar nog de Gouden Raaf wegkaapte met I Am a Hero en MESSAGE FROM THE KING van onze landgenoot Fabrice du Welz, die op 7 april overigens een masterclass zal verzorgen. Een andere opvallende Belg is Harry Cleven, die met MON ANGE – vanaf 3 mei te zien in de bioscoop – het BIFFF-publiek zowaar vergast op een poëtisch juweeltje.

Allemaal familie

Dit jaar lijkt het BIFFF ook nog op het belang van familie te wijzen. CHILDREN OF THE NIGHT is een gruwelijk sprookje dat geregisseerd werd door Andrea De Sica … en ja hoor, hij is wel degelijk de kleinzoon van de Italiaanse neorealist Vittorio De Sica (Ladri di biciclette). Of hoe de appel tegelijkertijd zowel onder als behoorlijk ver van de boom valt. Ook de zoon van acteur Pierce Brosnan, Sean, staat met zijn debuutfilm MY FATHER DIE (what’s in a name) op de affiche. Die film staat aangekondigd als een lugubere tegenhanger van Beasts Of The Southern Wild (Benh Zeitlin). Louie Gibson, zoon van Mad Mel, brengt in HAPPY HUNTING samen met coregisseur Joe Dietsch een ode aan de B-film. Fedor Bondarchuk tot slot is de zoon van regisseur Sergei Bondarchuck, die in 1989 de internationale jury van BIFFF voorzat. Zoonlief stelt dit jaar ATTRACTION voor, waarin een ruimteschip een noodlading moet maken in Moskou.

Speciaal voor jonge kijkers herneemt het BIFFF de Vlaams-Nederlandse jeugdfilm STORM: LETTERS VAN VUUR, aangekondigd als een avonturenfilm voor liefhebbers van Harry Potter, Narnia en Lord of the Rings, maar eigenlijk een spannend historisch verhaal over de reformatiestrijd in 16de-eeuws Antwerpen.

Uiteraard worden er ook dit jaar prijzen uitgedeeld, waarbij de hoofdvogel de Gouden Raaf is, een treffend gekozen naam die verwijst naar het narratieve gedicht The Raven van Edgar Allan Poe. De internationale jury die de laureaat zal aanduiden, wordt voorgezeten door de Franse filmmaakster Euzhan Palcy (Rue cases nègres, A Dry White Season).

Het BIFFF, dat jaarlijks een goede 60.000 bezoekers mobiliseert, vertoont alle films in de Bozar en biedt opnieuw tal van randactiviteiten zoals een zombieparade, cosplay, masterclasses, make-upwedstrijden …

Alle informatie en het volledige programma vind je op www.bifff.net.

BEELD: Poster Lady Vengeance (Park Chan-wook)

Geschreven door NIELS LAVEREN