Blikveld: gloednieuw festival op bijzondere locaties

Van 20 tot 22 april zijn twee bijzondere locaties, een voormalige kerk en een kapel, in Maarke-Kerkem (Vlaamse Ardennen) het toneel voor het kersverse driedaagse filmfestival Blikveld.

Op het programma staan acht films waarin mens, natuur en dorp versmelten. Verhalen over heden en verleden, vriendschap en liefde, ontmoetingen en afscheid in kleine en grote klassiekers zoals Terrence Malicks DAYS OF HEAVEN (1978), CINEMA PARADISO (1988) en BABETTE’S FEAST (1987), waarvan hoofdrolspeelster Stéphane Audran recent overleed. Films die volgens het festival hun karakter ontlenen aan het unieke landschap van de Vlaamse Ardennen: golvend van emoties, lieflijk of dreigend, kwetsbaar maar overdonderend.

Blikveld slaat zijn tenten op in Maarke-Kerkem, deelgemeente van Maarkedal, in het hart van de Vlaamse Ardennen. Het festival verdeelt de vertoningen simultaan over twee bijzondere locaties op amper tien minuten van elkaar. De grootste daarvan is het vernieuwde cultuurhuis Marca, een voormalige kerk. Voor intiemere vertoningen worden de bezoekers verwelkomd in de sfeervolle Sint-Vincentiuskapel. Die dateert uit de 12de eeuw en ligt verheven op de Kapelleberg.

MOONRISE KINGDOM (2012) van Wes Anderson is niet toevallig de openingsfilm. Hij vertegenwoordigt alles waar Blikveld voor staat: verbeelding, originaliteit en poëzie, maar ook de rol van de natuur en het belang van (film)muziek. Voor jonge kijkers biedt het festival op zaterdag twee fijne animatiefilms. Het wordt kiezen tussen de Japanse magie van Studio Ghibli in MY NEIGHBOR TOTORO (1988) en de Belgische coproductie ERNEST & CÉLESTINE (2012), gebaseerd op de boeken van de Brusselse illustratrice Gabrielle Vincent, die met haar zachte aquarelstijl ‘ouderwets’ aandoet in de beste betekenis van het woord.

Zijn eerste editie sluit Blikveld muzikaal en feestelijk af met BRASSED OFF (1996) en JOUR DE FÊTE (1949), als eresaluut aan de onnavolgbare cinema van Jacques Tati. In combinatie met een filmticket op zondagmiddag is er vooraf een stevige brunch in het pop-upcafé van het festival. In de marge van het filmfestival organiseert de heemkundige kring Businarias een eenmalige visie van HET KWADE OOG (1937). In dit avant-gardewerk van Charles Dekeukeleire fungeerden Maarkedal en de Vlaamse Ardennen als decor.

Blikveld is geboren uit enthousiasme voor film en uit liefde voor de natuur van de Vlaamse Ardennen. Alle medewerkers zetten zich vrijwillig in. Serviceclub Kiwanis Universus Oudenaarde gebruikt de opbrengst van het festival om vijf projecten te steunen met bijzondere aandacht voor hulpbehoevende kinderen en jeugdzorg: Bernardus Driesprong, KBO Levensblij, opvangcentrum De Dauw in Wortegem-Petegem, de afdeling pediatrie van het AZ Oudenaarde en vzw Ruyskensveld Campus Maarkedal.

Alle informatie vind je op www.blikveld.info.

Filmmagie schenkt duotickets weg voor onderstaande vertoningen. Mail naar win@filmmagie.be met vermelding van de film die je graag wilt zien.

BEELD: MOONRISE KINGDOM

Geschreven door TIM MAERSCHAND
 
onomatopee