Boyhood, beste film van 2014 volgens Gewikters

Zoals te verwachten en te voorzien was is de innemende familiekroniek BOYHOOD van Richard Linklater verkozen tot beste film van 2014 door de 15 medewerkers aan de maandelijkse rubriek Gewikt van Filmmagie, allemaal filmrecensenten en -journalisten van diverse media in Vlaanderen. Een en ander kwam tot stand na een rondvraag bij deze 15 filmjournalisten die een lijstje met de beste tien films van het voorbije jaar mochten opstellen. Er werden 57 verschillende films geciteerd. De volledige Top 10 kan je terugvinden in het januarinummer van het maandblad Filmmagie dat daarmee zijn 60ste jaargang ingaat.

BOYHOOD haalde het in een spannende finale uiteindelijk van LEVIATHAN van de Russische filmmaker Andrei Zvyagintsev en UNDER THE SKIN van Jonathan Glazer.
LEVIATHAN werd wel het meest aantal keren vermeld, 11, tegenover 10 voor BOYHOOD

Op nummer 4 prijkt de eerste Belgische film DEUX JOURS, UNE NUIT van Jean-Pierre & Luc Dardenne, die een lijstje van (amper) drie films van eigen bodem aanvoert, voor WASTE LAND van Pieter Van Hees en VIOLET van Bas Devos.

De Top 10 ziet er als volgt uit:

1 BOYHOOD
2 LEVIATHAN
3 UNDER THE SKIN
4 DEUX JOURS, UNE NUIT
5 WINTER SLEEP
6 12 YEARS A SLAVE
7 THE GRAND BUDAPEST HOTEL
8 INTERSTELLAR
9 IDA
10 MOMMY

Aan BOYHOOD werd door Richard Linklater, de maker ook van Before Midnight onder meer, zowat twaalf jaar gewerkt. Het was de bedoeling om de impact van de tijd op opgroeiende kinderen van een doorsnee Amerikaans gezin te vatten. Ellar was zeven toen de opnames begonnen, net zoals Lorelei, de dochter van de cineast, als diens ietwat arrogante zus. BOYHOOD is een ongewone maar tegelijk onderhoudende en herkenbare familiekroniek over opgroeien, liefde, relaties, ouder worden en een bestemming in je leven vinden.

De Europese film met slechts 4 films is wat ondergewaardeerd in deze top 10 terwijl de wereldfilm er zelfs helemaal niet aan te pas komt ondanks enkele zeer sterke films zoals THE MISSING PICTURE en TIMBUKTU.

BOYHOOD volgt LA VIE D'ADèLE op, vorig jaar bij deze enquête verkozen tot beste film.

Lezers kunnen nog altijd hun persoonlijke Top 10 insturen naar Filmmagie, Paviljoenstr. 3, 1030 Brussel, liefst met commentaar op het filmjaar en/of Filmmagie. En zo kans maken op een van de vele mooie (film)prijzen. Zie ook de printversie van Filmmagie.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee