Broeders en The Letter kandidaat voor Studenten Oscars

Twee Vlaamse korte films, BROEDERS (foto) van Adil El Arbi en Bilall Fallah en THE LETTER van Kenneth Mercken, hopen op 9 juni in Beverly Hills mee te dingen naar de Oscars van studentenfilms. Dan vinden de 39e Student Academy Awards plaats. De nominaties worden eind mei bekendgemaakt. De jonge filmmakers kregen eerder dit jaar al een VAF wildcard. Dankzij die wildcard moeten ze in staat zijn een eerste professioneel project op poten te zetten.

BROEDERS (speelduur: 20 min) is de afstudeerfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah aan Sint Lukas te Brussel. Het is een eigentijdse tragikomische parabel waarin het conflict centraal staat. Twee Marokkaanse jongens uit de dezelfde Antwerpse volkswijk komen tegenover elkaar te staan. De ene is een jeugdwerker, de andere een drugsdealer. De ene vroom, de andere losbandig. De film werd al gelauwerd op het Filmfestival van Gent (Beste Studentenfilm) en het Internationaal Kortfilmfestival Leuven (Publieksprijs).

Met het experimentele THE LETTER (speelduur: 15 min) studeerde de Genkse oud-wielrenner Kenneth Mercken af aan het Rits in Brussel. Een eigenzinnige evocatie over hoe een jonge Rus naar wielerland België afzakt om zijn grote droom waar te maken: een carrière uitbouwen als professioneel wielrenner. Onder druk van de ploegleider begint hij dopingproducten te gebruiken waardoor hij de grip op de realiteit dreigt te verliezen.

De twee films hopen genomineerd te worden in de categorie Beste Buitenlandse Studentenfilm. Er werden dit jaar in totaal 51 studentenfilms uit 29 landen ingestuurd. Daarnaast zijn er nog 518 inzendingen van 105 Amerikaanse filmscholen in andere categorieën. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), de organisatie achter de Oscars, reikt sinds 1972 de prijzen uit. Pas sinds 1981 is de categorie Beste Buitenlandse Studentenfilm toegevoegd, dat jaar meteen gewonnen door…Jaco Van Dormael met Maedeli-la-Brèche. Enkel de door AMPAS erkende niet-Amerikaanse filmscholen kunnen één kandidaat insturen voor de categorie Beste Buitenlandse Studentenfilm. Voor België zijn dat het Rits, Sint Lukas en het Insas.

Geschreven door NIELS LAVEREN
 
onomatopee