Brussels Short Film Festival: de winnaars

De 20ste editie van het Brussels Short Film Festival sloot af met een Israëlische winnaar in de hoofdcompetitie en een gevoelig gefilmde Belgische winnaar in de nationale competitie.

De winnaar van de Grote Prijs in de internationale competitie was FATHERLAND, van de Israëlische filmmaker Amikam Kovner, die een 16-jarige jongen laat terugkeren naar zijn vaders schapenboerderij, waar hij niet gewenst is en geweld zijn deel wordt. De jury - Claude Barras, Yoann Blanc, Marie Gillain en Carine Tardieu - besloot ook haar Prijs van de Jury toe te kennen aan een verhaal over een gebroken familie op een boerderij. In zijn afstudeerfilm FORFALNE vertelt de Noor Ole Sebastian Kåss over het wedervaren van een uit elkaar geslagen familie na het overlijden van de vader. Een andere Noorse film, STILLE PÅ SETT van Petter Holmsen, die zich afspeelt op de set van een Twee Wereldoorlogfilm, ging aan de haal met de twee acteursprijzen in de internationale competitie. De Franse komedie LA CONVENTION DE GENÈVE van Benoît Martin vielt het best in de smaak bij het publiek.

In de nationale competitie kreeg het fragiele kortfilmdebuut CE QUI DEMEURE van Anne-Lise Morin de Grote Prijs toegekend. Haar verhaal over een jongen die net zijn zevende verjaardag viert, maar niet bij zijn bedlegerige moeder in haar slaapkamer mag, krijgt tactiele accenten door de close-ups gefilmd door DOP Juliette Van Dormael, dochter van Jaco, die indruk maakt met haar fotografie, zoals momenteel ook te zien is in MON ANGE. De Prijs van de Fédération Wallonie-Bruxelles ging naar een film die een heel andere toon aanslaat. De komedie ETAT D'ALERTE SA MÈRE van Sébastien Petretti heeft een rechttoe rechtaan humor die niet zou misstaan in een film als Les barons (Nabil Ben Yadir), want ook Petretti veegt vol vertrouwen de vloer aan met vooroordelen over grootstadjongens met een migratieachtergrond.

De Prijs voor Beste Actrice ging naar Ingrid Heiderscheidt in CALAMITY van Maxime Feyers en Séverine De Streyker. Zij speelt een moeder in een opzichtig kleinburgerlijk huis die haar volwassen zoon onverwacht thuis aantreft met zijn geliefde Cléo, die als transseksueel niet bepaald aan de verwachtingen van de familie voldoet. Ondanks de knullige humor en dialogen verkoos het publiek CALAMITY ook tot hun favoriete film. Ook de andere acteursprijs ging naar een film waarin transseksualiteit centraal staat, al kiest DAG VREEMDE MAN van Anthony Schatteman niet voor de wat gemakkelijk lacherige tegenstelling tussen sanseveriabenepenheid en van 'de norm' afwijkende relatievormen die CALAMITY kenmerkt. In DAG VREEMDE MAN speelt Arend Pinoy, winnaar van de Prijs voor Beste Acteur, een alleenstaande vader van een 7-jarige zoon die als dragqueen het bekende lied van Ann Christy op het podium brengt. Uit de relatie met zijn zoon, en de vriendschap met een collega-dragqueen gespeeld door Wim Opbrouck spreken fijngevoeligheid eerder dan expressie van hun 'vreemd zijn'. Een andere film die van de zogenaamde normaliteit thematiseert is DOWNSIDE UP van Peter Ghesquière, winnaar van de Prijs Canal+ France. De geestige omkering waarbij iedereen het syndroom van Down heeft was eind vorig jaar al de grote winnaar op het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven.

Ook de winnaar van de Persprijs viel elders al in de prijzen. De poezenanimatie CATHERINE van Britt Raes ging al aan de haal met prijzen op Anima en het Jeugdfilmfestival in Antwerpen, en wist nu ook een verdeelde jury te bekoren. Hoewel onderling zeer verschillend viel trouwens op dat vooral de voor de nationale competitie geselecteerde animatiefilms met de nodige durf het pad van de strikte narratie durven te verlaten en kiezen voor een vrije, speelse en experimentele aanpak. En zo het formaat van de korte film ten volle benutten. LE MARCHEUR van Frédéric Hainaut - lid van het productieatelier Camera-etc - is een inventieve animatie, met actuele relevantie én tijdloze reflectie over vrijheid, eenzaamheid en angst van een allemansfiguur die uit beknottende werkregime de wijde wereld in stapt. Ook in de op landschapsfoto's gebaseerde animatie LA COSTA DORADA van Noémi Gruner speelt verzet tegen gevestigde patronen een rol. Al besluit een jonge Spaanse vrouw wel tijdens de bekende 15M-betoging naar een strandhotel te trekken om daar te gaan werken als zangeres. Ze vindt er niets en niemand, enkel een leegstaand toeristisch complex. De kosmische animatie YIN van Nicolas Fong gaat over Yin en Yang, man en vrouw, die altijd van grootte lijken te verschillen, maar toch elkaar proberen te vinden in een mystieke sprookjeswereld.

Palmares

Internationale Competitie

Grote Prijs: FATHERLAND van Amikam Kovner (Israël)
Prijs van de Jury: FORFALNE van Ole Sebastian Kåss (Noorwegen)
Beste Actrice: Maria Grazia Di Mes in STILLE PÅ SETT van Petter Holmsen (Noorwegen)
Beste Acteur: Elias Holmen Sorensen in STILLE PÅ SETT van Petter Holmsen (Noorwegen)
Speciale Vermelding van de Jury: SCRIS/NESCRIS (Adrian Silisteanu, Roemenië) & CHASSE ROYALE van Lise Akoka & Romane Gueret (Frankrijk)
Publieksprijs: LA CONVENTION DE GENÈVE van Benoît Martin (Frankrijk)

Nationale Competitie

Grote Prijs: CE QUI DEMEURE van Anne-Lise Morin
Prijs van de Fédération Wallonie-Bruxelles: ETAT D’ALERTE SA MÈRE van Sébastien Petretti
Beste Actrice: Ingrid Heiderscheidt in CALAMITY van Maxime Feyers & Séverine De Streyker
Beste Acteur: Arend Pinoy in DAG VREEMDE MAN van Anthony Schatteman
Speciale Vermelding van de Jury: MARLON van Jessica Palud
Vermelding van de Fédération Wallonie-Bruxelles: LES PETITES MAINS van Rémi Allier
Publieksprijs: CALAMITY van Maxime Feyers & Séverine De Streyker
Prijs Canal+ France: DOWNSIDE UP van Peter Ghesquière
Prijs Be TV: AVEC THELMA van Ann Sirot & Raphaël Balboni
Prijs van la Trois – RTBF: MARLON van Jessica Palud
Persprijs: CATHERINE van Britt Raes

Next Generation

Grote Prijs: DIE LAST DER ERINNERUNG van Albert Meisl (Oostenrijk)
Prijs van de Fédération Wallonie-Bruxelles: NO’Ï van Aline Magrez (België)
Speciale Vermelding van de Jury: L’INDIGESTION van Mathilde Remy (België)
Speciale Vermelding Acteur - Nationaal: Thierry Counard in JOLIS MÔMES van Thomas Xhignesse (België)
Speciale Vermelding Acteur - Internationaal: Victor Bonnel in APRES LE COL D’ISPEGUY van Patrick Vuittenez (Frankrijk)
Prijs van de Jongerenjury: LES INCAPABLES van Roxanne Gaucherand (België)
Publieksprijs - Internationaal: LAZARE van Tristan Lhomme (Frankrijk)
Publieksprijs - Nationaal: L’INDIGESTION van Mathilde Remy (België)

BEELD: FATHERLAND

Geschreven door BJORN GABRIELS