Buñuelspecial in Maastricht

Op donderdag 28 maart in Lumière te Maastricht vertelt filmcriticus en -docent Karel Deburchgrave over de controversiële Spaanse meesterregisseur Luis Buñuel, gevolgd door de film BUÑUEL IN THE LABYRINTH OF THE TURTLES.

Van zijn vroege samenwerkingen met Salvador Dali – de surrealistische avant-garde meesterwerken Un chien andalou (1929) en L'âge d'or (1930) – tot aan zijn controversiële, blasfemische meesterwerken uit de jaren 60 en 70 bleef Luis Buñuel de filmwereld verrassen. Hij stond sceptisch tegenover het geloof (“Thank God I’m an atheist”), het Franco-regime en de menselijke aard in het algemeen, maar al deze ernst compenseerde hij met een stevige dosis absurde humor. Kortom, als Buñuel een zwart geschminkte clown was, dan gaat kenner Karel Deburchgrave ons zijn ware gezicht tonen.

Buñuel in the Labyrinth of the Turtles
Prikkelende animatiefilm over het ongelofelijke – maar op feiten gebaseerde – maakproces van Las hurdes (1933), de derde film van de Spaanse filmmaker Luis Buñuel.

Parijs, 1930. Het surrealisme viert hoogtij, maar Luis Buñuel zit na het schandaal van zijn tweede film L'âge d'or volledig aan de grond. De redding komt uit onverwachte hoek: als zijn goede vriend Ramón Acín de loterij wint, besluit hij het volgende project van de regisseur te financieren. Het resultaat is de legendarische documentaire Las hurdes, Buñuels unieke registratie van een van de meest onderontwikkelde gebieden van Spanje. BUÑUEL IN THE LABYRINTH OF THE TURTLES legt deze fascinerende episode uit de filmgeschiedenis bloot met prachtige, treffend geanimeerde scènes, maar ook met impactvolle fragmenten uit de originele documentaire.

18:45u Zaal open
19:00u Lezing over Buñuel door Karel Deburchgrave (Engels)
19:50u Pauze
20:00u Buñuel in the Labyrinth of the Turtles (Engels ondertiteld)
21:30u Einde

Geschreven door FILMMAGIE