Camera Japan Festival in Rotterdam en Amsterdam

Wie zijn festivals graag oosters lust, kan vanaf vanavond tot 24 september terecht in LanterenVenster, Rotterdam. Een deel van de films wordt van 29 september tot 1 oktober hernomen in Amsterdam.

De oosterse cinema is heel divers, maar die veelzijdigheid komt nog nauwelijks tot onze schermen. Het Camera Japan Festival vangt dat voor de 12de maal deels op met een staalkaart Japanse films, van anima over thriller tot kortfilm. In het animaluik vinden we uiteraard Ghibliveteraan Hayao Miyazaki, met zijn magische klassieker Princess Monoko (1997), maar ook recenter werk zoals de scholierendrama's A SILENT VOICE (Naoko Yamada) en YOUR VOICE (Naoyuki Ito), de dromerige fantasy ANCIEN AND THE MAGIC TABLET (Kenji Kamiyama) en het historische drama IN THIS CORNER OF THE WORLD (Sunao Katabuchi).

Opvallende film is zeker de satirische, apocalyptische sciencefiction BEFORE WE VANISH van Kiyoshi Kurosawa, dit voorjaar nog deel van de Un certain regard-sectie in Cannes en aangekocht voor distributie bij ons door Imagine. Bij een kleine selectie aanraders schuift het festival het Japanse kassucces HER LOVE BOILS BATHWATER (Ryōta Nakano) naar voren, over een vrouw bij wie kanker wordt vastgesteld en die aan een bucketlist begint, maar zich vooral zorgen maakt om haar vervreemde echtgenoot en haar gepeste dochter. Het festival verwacht ook veel van NEKO ATSUME HOUSE (Masatoshi Kurakata), een film gebaseerd op een populair smartphonespelletje, over een schrijver die worstelt met een writer's block en soelaas vindt bij een troep katten.

Behalve de films zijn er ook muziekoptredens, workshops, een markt met allerlei Japanse producten, een filmbrunch en een Kid's Day op zondag 24 september.

Alle films zijn Engels ondertiteld. Meer informatie vind je op de website van het festival.

Beeld: BEFORE WE VANISH

Geschreven door BJORN GABRIELS
 
onomatopee