Cannes 2013: Behind the Candelabra van Steven Soderbergh

"Gewéldig", “fantastisch”, "onvoorstelbaar" zal Eddy Wally zeker uitroepen na het zien van Steven Soderberghs biopic over Wladziu Valentino Liberace (1919 – 1987), Amerikaans pianist van ‘klassieke muziek zonder de saaie stukken’ en flamboyant entertainer.

Net als onze Vlaamse Liberace droeg het Amerikaanse origineel ook graag glitterpakken en grote witte bontmantels; ook hij gedroeg zich dikwijls als een naïeve optimist. Een Mariette moest hij echter missen in zijn leven maar dat maakte hij goed door er een groot aantal loverboys op na te houden die echter allen ‘in the closet’ moesten blijven. Zijn homoseksualiteit wou hij ten allen prijze verborgen houden voor zijn moeder (Debbie Reynolds!) en voor zijn 160 officiële fanclubs met meer dan een kwart miljoen vooral vrouwelijke fans van middelbare leeftijd. Hij stierf, net als Rock Hudson, aan Aids maar zijn manager Seymour Heller schreef zijn gewichtsverlies toe aan een watermeloenendieet.

Een van Liberace’s (Michael Douglas) loverboys was de 18-jarige Scott Thorson (Matt Damon). Die Scott Thorson schreef een jaar na Liberace’s dood de autobiografie 'Behind the Candelabra: My Life with Liberace', waarop deze biopic van Steven Soderbergh gebaseerd is en waardoor openbaar werd wat tijdens Liberace’s leven zo angstvallig verborgen werd gehouden! Soderbergh en zijn scenarist Richard LaGravenese gebruiken een truc die heel wat biopics toepassen: de VIP benaderen via een gewone sterveling uit diens omgeving.

“Liberace is de godfather van Elton John en Lady Gaga”, beweerde een zichtbaar emotionele, net van kanker genezen, Michael Douglas. Nadat Soderbergh in 1989 voor Sex, Lies and Videotape de Gouden Palm kreeg, zei hij: “ Nu kan het alleen maar bergaf gaan". Dat de veelfilmer een rustpauze wil, weten we al geruime tijd. Maar als deze Behind the Candelabra’s zijn zwanenzang wordt, dan is het er een met extravagante glamour en glitter.

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE
 
onomatopee