Cannes 2013: Blood Ties van Guillaume Canet

Blood Ties is een adaptatie van Jacques Maillots misdaadfilm Les liens du sang van 2008 gebaseerd op de roman “Deux Freres, un flic, un truand” van Michel en Bruno Papet. Regisseur Guillame Canet en scenarist James Gray transponeerden het verhaal van Lyon naar New York, ook in de jaren zeventig. In het oorspronkelijke Les liens du sang vertolkte Canet de rol van de Franse politie-inspecteur wiens carrière in gevaar komt door zijn gangsterbroer (François Cluzet). Nu regisseert hij de Amerikaanse versie.

Net als in het origineel draait het hoofdverhaal rond de relatie tussen de twee broers, politie-inspecteur Frank (Billy Crudup) en gangster Chris (Clive Owen) en hun vader. Wanneer Chris uit de gevangenis wordt ontslagen, heeft hij nog goede voornemens: een hot-dog tent openen in het park. Hij wordt echter bedrogen en belandt opnieuw in het gangstermilieu. Blood Ties werkt het best als familiedrama met een uitstekende James Caan als de verzoenende paterfamilias. Er zijn echter zoveel nevenverhalen, o.m. dat van Marion Cotillards junkie prostituee, dat er nog voldoende materiaal in zit voor een Tv-serie.

Matthias Schoenaerts speelt de rol van een zware jongen naast de Brit Clive Owen, de Francaise Marion Cotillard, de Oekraiense Mila Kunis en de Sonny Corleone ster James Caan maar een Eurodollar pudding is de film net niet geworden.

Schoenaerts, in Dood van een schaduw van 2012 nog te zien als tengere soldaat, heeft hier weer Rundskop (2011) en De rouille et d'os (2012) allures. Welk dieet hem laat laveren tussen frêle Pulsar (2010) afmetingen en robuuste bodybuilder maten, is niet bekend. Het watermeloenendieet van Liberace in Behind the Candelabra's, kan het zeker niet zijn.

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE
 
onomatopee